One Health

De ‘one health-benadering’ gaat vaak uit van een idee dat ziekte, of de aanwezigheid van pathogenen, van het dier ook tot ziekte van mensen kan leiden, en dat aanpak van het probleem in dieren kan bijdragen aan gezondheid van de mens. Zoals het geval is bij overdracht van zoönosen. Antibioticaresistentie is ook een typisch ‘one health-onderwerp’. We hebben allen verschrikkelijk ons best gedaan om het antibioticagebruik bij dieren te verminderen en verfijnen ten behoeve van de gezondheid van de mens. Met veel succes, maar daarnaast is de relatie tussen resistentie bij bacteriën van mens en dier buitengewoon ingewikkeld en is er bepaald geen 1:1 relatie van antibioticagebruik bij dieren en bijkomende resistentieproblemen bij mensen. One health gaat ook veelal over ‘samen gezond’. Wandelen met de hond is goed voor mens en dier. Zieke kinderen voelen zich eventjes beter als ze dieren mogen knuffelen.

Spijtig genoeg gaat one health ook over de welvaartsziekten die wij delen met onze dieren. De obesitasepidemie wereldwijd treft ook onze dieren. Honden, katten, paarden: ze bewegen te weinig, eten teveel en worden veel te dik. Je kunt wel stellen dat wij mensen hier de hand hebben in de ongezondheid van het dier, wij verzorgen ze immers.

Nogal onder de indruk was ik recent van een bijeenkomst van experts die ieder vanuit hun eigen specialisme vertelden wat roken met je doet. Na 19 keer 5 minuten vroeg ik me af hoe het nog zo kan zijn dat sigaretten zonder enige restrictie, behalve een leeftijdseisje, verkocht mogen worden. Het werd duidelijk dat de accijnzen niet aangevoerd kunnen worden als serieus tegenbod om de jaarlijkse 30 miljard schade in Nederland ten gevolge van roken te compenseren. En dan spreek ik nog over economie in plaats van persoonlijk leed. Langzame en pijnlijke dood. Maar, ook van deze verslaving zijn onze huisdieren de klos. Tweedehands rook (de mistbank in je kamer) en derdehands rook (de stoffen die vrijkomen en in tapijt, bekleding van de bank, gordijnen blijven zitten) zorgen bij huisdieren evenzogoed voor een verhoogde kans op allerlei kankers. Wist u dat?

One health is zeker niet alleen gezonde dieren voor gezonde mensen. Het is net zo goed gezonde mensen voor gezonde dieren. Eigenlijk zo logisch als wat.

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen