Reactie KNMvD cluster Paard op Opiniestuk Het hoogste woord d.d. 17-01-2020

Verbaasd, en als door een mes in het hart getroffen, lazen wij als paardendierenartsen het stuk over de paardensport in de rubriek ‘het hoogste woord’ van 17 januari 2020. De paardendierenarts wordt van allerlei onwaarheden beticht, dit is pure laster. Mevrouw Pesie gebruikt zulke pertinente onjuistheden om de paardensport en de paardendierenarts in een kwaad daglicht te stellen, dat wij ons als Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), cluster paard ons genoodzaakt zien om te reageren en juiste informatie aan u als lezer te verstrekken.

De paardendierenarts is de ambassadeur van het paard. Die staat voor de gezondheid en het welzijn van het paard. De bij wedstrijden aanwezige onafhankelijke paardendierenartsen zijn afgevaardigd door de Nederlands sportbond KNHS of de wereldbond FEI. Elke wedstrijd valt onder het algemeen wedstrijdreglement en een heel streng dopingbeleid.

Sportpaarden worden heel goed verzorgd, regelmatig gevaccineerd en wij raden de eigenaren aan om minstens één keer per jaar het gebit van het paard te laten controleren. Over het algemeen worden er weinig afwijkingen gevonden.

Hiernaast verdraait mevrouw Pesie wetenschappelijk onderzoek naar haar eigen goeddunken. Het onderzoek is natuurlijk bij de paardendierenartsen bekend. Wij staan uiteraard open om haar uitleggen hoe wetenschappelijk onderzoek te lezen en de juiste conclusies te trekken. Deze uitnodiging staat open voor iedereen.

Door wetenschappelijk onderzoek weten we steeds meer wat goed is voor een paard. De paardendierenarts deelt veranderende inzichten met de paardeneigenaren. Samen streven we naar een steeds beter paardenwelzijn. De paardendierenarts is hiervoor dé aangewezen deskundige.

KNMvD, cluster Paard

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen