Elk jaar registreert het KWPN duizenden veulens waar de fokkers reikhalzend naar hebben uitgekeken en waar zij hooggespannen verwachtingen van hebben.

Gelukkig komt het overgrote deel van de veulens gezond en wel ter wereld, maar een enkele keer wordt er helaas een veulen geboren die een al dan niet erfelijke (oog)afwijking heeft. Het optreden van afwijkingen is niet alarmerend, maar een stamboek heeft mede als taak de gezondheid van de populatie te blijven monitoren. Het KWPN probeert om die reden jaarlijks zoveel mogelijk gegevens van veulens die geboren worden met een afwijking te verzamelen, ten behoeve van toekomstig onderzoek.

Het KWPN vraagt om mocht u dan ook onverhoopt, in de hoedanigheid van uw werkzaamheden, een veulen tegenkomen met een (oog)afwijking, dit te melden bij het KWPN.

Wat kunt u doen?

In dat geval zou u – uiteraard alleen als de geregistreerde toestemming geeft – een haarmonster kunnen nemen van het veulen én de moeder en dit opsturen naar het KWPN-kantoor t.a.v. ondergetekende, voorzien van een begeleidend briefje met daarop de gegevens van het veulen (naam vader, moeder, moedersvader) en de aard van de afwijking.

KWPN behandelt deze informatie uiteraard vertrouwelijk en gebruikt de gegevens alleen voor onderzoeksdoeleinden.

Karin Karlas
Coördinator Tuigpaard

KWPN-centrum
De Beek 109
3852 PL Ermelo
T +31 (0) 341 255 567 | M +31 (0) 6 10 31 93 34
E karlas@kwpn.nl