Richtlijn taxatie bij wolvenschade vernieuwd: ook dierenarts mag DNA afnemen

BIJ12 heeft een vernieuwde richtlijn voor het taxeren van wolvenschade aan landbouwhuisdieren vastgesteld. Nieuw is onder meer dat dierenartsen na toestemming van BIJ12 ook DNA mogen afnemen. Gewonde dieren hoeven hierdoor niet langer te wachten op DNA monsters voordat ze behandeld kunnen worden.

Schade aan bedrijfsmatig gehouden landbouwhuisdieren én aan hobbymatig gehouden hoefdieren (schaap, geit, paard/pony, rund, varken) komt in aanmerking voor taxatie en een tegemoetkoming. Dit geldt ook voor bedrijfsmatig gehouden kuddebeschermings- en hoedhonden die verwond of gedood worden.

Dierenartsen mogen DNA afnemen

De werkwijze voor taxatie en DNA-afname blijft hetzelfde. Nieuw is dat dierenartsen, met toestemming van BIJ12, DNA mogen afnemen in situaties waarin alleen sprake is van gewonde dieren, die niet geëuthanaseerd hoeven te worden. Na de DNA-afname kunnen de gewonde dieren direct behandeld worden om onnodig lijden te voorkomen.

Melding door diereigenaren

Heeft een diereigenaar schade aan landbouwhuisdieren die (vermoedelijk) veroorzaakt is door een wolf, dan raadt BIJ!12 aan zo snel mogelijk (uiterlijk binnen 24 uur) contact op te nemen met BIJ12 via telefoonnummer 085 – 486 22 22 (keuzeoptie 1).

Bekijk de richtlijn op de website van BIJ12: BIJ12 vernieuwt richtlijn voor taxatie bij wolvenschade

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen