Stalbranden (protocol) onder de aandacht

Voor alle betrokkenen is een stalbrand een zeer aangrijpende gebeurtenis, die niemand eigenlijk wil meemaken. Ook voor dierenartsen, die tijdens zulke calamiteiten een belangrijke afweging moeten maken met betrekking tot dierenwelzijn. Eind vorig jaar is daarom dóór en vóór Landbouwhuisdierenartsen een protocol opgesteld. In 2018 waren er in totaal 20 stalbranden, waarbij zo’n 122.000 dieren omkwamen (bron: Wakker Dier).

Op 23 januari plaatste ‘Boerderij‘ een interview met Erwin Hoogland, clustervoorzitter Landbouwhuisdieren van de KNMvD, over het protocol. Naast het delen van het protocol met brandweerorganisaties, kan het document ook voor sectororganisaties een aanleiding zijn om boeren te informeren wat er kan gebeuren bij een stalbrand.

"“Laten we wel zijn, preventie is het allerbelangrijkste. Maar als het wel gebeurt, geldt dat hoe beter je bent voorbereid, hoe beter het is.” {Erwin Hoogland}" -

Om de veehouders te ondersteunen bij het nemen van extra brandveiligheidsmaatregelen, is LTO Nederland met een voorlichtingscampagne gestart. De noodzaak van verbeteren van brandveiligheid wordt ook door dierenartsen onderstreept, zoals te lezen is in een artikel van RTL.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen