“Probeer naast je werk ook andere dingen te doen die je interessant lijken”

Dierenartsen kom je overal tegen. Niet alleen in een dierenartspraktijk, maar ook in het onderwijs, onderzoek, de overheid en in voedselveiligheid. Tijdens de ontbijtsessies georganiseerd door KNMvD cluster DIMEO vertellen dierenartsen over hun – vaak bijzondere – carrière. Zo ook Henk Jan Ormel, hij zat hij in de Tweede Kamer, werkte bij LNV en nu werkt hij in Rome bij de FAO. Dierenartsen moeten zich van Ormel vaker uitspreken over thema’s waar ze voor in de frontlinie staan, “Je kan als dierenarts namelijk politieke invloed uitoefenen. Sterker, het is bijna de plicht van elke dierenarts om vanuit haar of zijn visie deel te nemen aan maatschappelijke discussies die raakvlakken hebben met diergeneeskunde!” aldus Ormel.

Ormel hield zich al vroeg in zijn loopbaan bezig met bestuurlijke activiteiten. “Ik was bestuurslid bij DSK, de faculteitsraad en de  AUV. Later nam ik naast het werken in een gemengde praktijk ook bestuursfuncties op me bij de bibliotheek, de Rabobank in Gelderland en het Gelders Orkest..” Toen in Nederland grote epidemieën uitbraken kwam hij tot de conclusie dat hij niet meer achter het ruimen van gezonde dieren kon staan. Hij vond het tijd voor het geluid van de dierenarts in de politiek. “De   KNMvD en AUV organiseerden de eerste demonstratie van een paar honderd dierenartsen op het Binnenhof. Ik was toen voorzitter van de AUV en samen met KNMvD-voorzitter Ton de Ruijter en Henk Vaarkamp, veterinair directeur AUV hebben we een petitie tegen het non-vaccinatiebeleid aangeboden aan de minister van LNV, Brinkhorst. Kort daarna stelde ik me bij het CDA verkiesbaar én werd verkozen als kamerlid.”

"In de politiek heb ik gemerkt dat veel veterinaire problemen vragen om grensoverschrijdende oplossingen." - Henk Jan Ormel

Daar kwam hij erachter dat in die rol politieke vaardigheden zeker zo belangrijkzijn als inhoudelijke kennis. Mijn veterinaire achtergrond kwam mij goed van pas bij tal van onderwerpen die toen speelden, van proefdieren tot Q koorts en van een positief lijst voor huisdieren tot aviaire influenza. Na tien jaar zwaaide hij af als kamerlid en werd vanuit LNV gedetacheerd naar de Wereld Voedsel en Landbouworganisatie van de VN(FAO).  “In de politiek heb ik gemerkt dat veel veterinaire problemen vragen om grensoverschrijdende oplossingen. Bij FAO werd de wereld mijn werkterrein .” Bij FAO werken in totaal 5000 medewerkers waarvan ongeveer 300 dierenartsen. “Ik werd de Senior Veterinary Policy Advisor van de Chief Veterinary Officer van FAO en hield me bezig met grensoverschrijdende dierziekten, One Health en antibioticumresistentie. Ik heb alle antibioticumresistentie activiteiten van FAO gecoördineerd en was namens FAO de contactpersoon met OIE en WHO voor aan One Health gerelateerde onderwerpen.  Sinds eind vorig jaar ben ik teruggekeerd naar Nederland en nu werk ik nog als part-time consultant voor de Animal Health groep van FAO.

 

Open voor verandering
Tijdens de ontbijtsessie had hij ook nog tips voor zijn collega-dierenartsen. “Kijk ook eens buiten diergeneeskunde en probeer naast je werk ook andere dingen te doen, die je interessant lijken; , ga bijvoorbeeld in een bestuur of zet je in voor een onderwerp waar je je toe geroepen voelt.” Ook moedigt Ormel zijn collega’s aan om open te staan voor verandering. “Blijven bij het oude voelt veilig en zeker, maar daarmee kom je niet verder.”

7 juni ontbijtsessie: dierenarts en diplomaat

Hoe is het om als dierenarts te werken als Landbouwraad op de Nederlandse Ambassade in Frankrijk? Daar vertelt Martijn Weijtens op 7 juni over tijdens de inspirerende ontbijtsessie. Daar bevordert hij de samenwerking tussen Nederlandse en Franse beleidsmakers, onderzoekers, ondernemers, boeren en NGO’s op gebied van landbouw, natuur, visserij en voedsel. Er gebeurt in Nederland en Frankrijk heel veel op dit gebied, en er valt veel te leren van elkaar.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen