“Spin in het web van diergeneeskundig Nederland”

Tjeerd Jorna benoemd tot Erelid KNMvD

De Raad van Afgevaardigden van de KNMvD heeft dhr. Tjeerd Jorna benoemd tot Erelid van de vereniging. Met het erelidmaatschap wil de KNMvD Tjeerd Jorna enorm bedanken voor zijn inzet en verdiensten voor de veterinaire wereld van Nederland en ver daarbuiten.

Tjeerd studeerde in 1967 af als dierenarts en trad als wetenschappelijk medewerker in dienst bij de Faculteit Diergeneeskunde. Runderen hebben altijd zijn bijzondere belangstelling gehad. Ruim vijftien jaar heeft Tjeerd zich beziggehouden met de rundergezondheidszorg bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Ook werd hij voorzitter van de Kring voor Dierenartsen Dokkum en vice-voorzitter van de groep Geneeskunde van het Rund en bestuurslid van de afdeling Friesland.

In 1990 trad Tjeerd aan als algemeen secretaris bij de KNMvD. In die functie liet hij een enorme dossierkennis zien. Als algemeen secretaris heeft Tjeerd zich jarenlang ingezet voor de bevordering van de diergeneeskunde in zowel maatschappelijk, politiek als veterinair-technisch opzicht. Zijn enorme toewijding en tomeloze energie voor diergezondheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn bleven niet onopgemerkt. Tjeerd heeft veel betekend voor de Wet op de Uitoefening van de Diergeneeskunde, de Diergeneesmiddelenwet en de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren.

In 2004 nam hij afscheid van de KNMvD om voorzitter te worden van de Europese veterinaire koepelorganisatie, de FVE (Federation Veterinarians of Europe) en als kroon op zijn werk werd hij in 2008 gekozen tot President-elect van de World Veterinary Association (WVA).

In zijn woonplaats Drachten werd Tjeerd door KNMvD-voorzitter Sophie Deleu in het zonnetje gezet: “Telkens weer bleek de verbindende rol Tjeerd op het lijf geschreven te zijn. ‘Leiderschap’ is een ingewikkeld begrip. Het gaat zoveel verder dan ‘governance’. Tjeerd gebruikte die woorden zelf nooit, maar de wijze waarop hij ze in praktijk bracht, is ongeëvenaard. Ik hoop dat we allemaal jouw verbindend meesterschap blijven navolgen, hoewel de lat erg hoog ligt – tot heil van mens en dier!”

Tjeerd: van harte gefeliciteerd met het KNMvD erelidmaatschap. We zijn trots op je!

Dhr. Tjeerd Jorna - Erelid KNMvD

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen