Er is weer een geval van vogelgriep vastgesteld op een bedrijf in Kamperveen. De 29.000 eenden op het bedrijf zijn inmiddels allemaal geruimd even als de dieren van het kuikenfokbedrijf ernaast. Dat is nodig om verdere verspreiding van vogelgriep te voorkomen.

Door deze vogelgriepuitbraak blijven voor de rest van het land de maatregelen. Zoals een ophokplicht van kracht die al in december was vastgesteld.

Een andere regel die blijft gelden is dat men niet meer zomaar op bezoek mag gaan bij pluimveebedrijven. Daarom moet er altijd eerst telefonisch contact op worden genomen met de bewoner voordat je op bezoek gaat.

Dat is jammer omdat net in deze periode het Ministerie ging kijken of er in sommige delen van het land de ophokplicht en het erfbetredersverbod kon vervallen. Dat is nu (weer even) van de baan.

Tegelijkertijd met de ontruiming zijn de Wageningse Universiteit en de Gezondheidsdienst een onderzoek gestart naar de oorzaken van de besmetting. Dit omdat het bedrijf aan alle voorwaarden voldeed om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.

Het persbericht met de regeling en bijbehorend kaartje kunt u hier vinden.
Kamerbrief over vogelgriepuitbraak in Kamperveen