Vanaf 26 mei veetransport naar buiten de EU verboden

Landbouwminister Carola Schouten verbiedt vanaf dinsdag 26 mei de export van levend vee naar landen buiten de Europese Unie. Deze dieren moeten na een reis van 24 uur verplicht 24 uur rusten, maar volgens de minister gaat dit vaak mis. Je vindt hier de brief van de minister.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft geen certificaten meer af voor vee dat buiten de EU moet rusten tijdens de reis. Het transport mag pas weer worden hervat als ‘het dierenwelzijn voldoende is geborgd’, schrijft de minister.

Duitse dierenartsen concludeerden eerder al dat opgegeven rustplaatsen in onder andere Kazachstan niet bestonden. Ook waren sommige plaatsen in zo’n slechte staat dat het ‘hoogst onwaarschijnlijk is dat hier daadwerkelijk runderen worden uitgeladen’.

Het gaat vooral om de export van runderen, veelal ‘fokvaarzen’, ofwel koeien die niet eerder gekalfd hebben. Per jaar exporteert Nederland ruim 30.000 levende runderen naar niet-EU-landen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De meeste van hen gaan naar Rusland, of rusten daar op weg naar andere landen.

De KNMvD is net als FVE vanuit het oogpunt van dierenwelzijn tegen lange afstandstransport van vee.

Bron: ANP

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen