‘Verklaring voor noodslachting’ wijzigt per januari 2021

De wetgeving waarop de huidige ‘Verklaring noodslachting’ is gebaseerd, is vervangen door de Verordening (EU) 2017/25, de Officiële Controle Verordening en de bijbehorende uitvoeringsverordeningen. Deze verordeningen geven specifieke voorschriften voor de gang van zaken rond de noodslachting buiten het slachthuis en het bijbehorende document. Daarom wordt de ‘Verklaring noodslachting’ per 1 januari 2021 vervangen door het nieuwe ‘Certificaat in geval van een noodslachting buiten het slachthuis’.

Wat gaat er veranderen?

In de Officiële Controle Verordening staat dat de ante-mortem keuring in geval van een noodslachting door een Officiële Dierenarts verricht moet worden. Een Officiële Dierenarts is een door de bevoegde autoriteit, al dan niet eigen als eigen personeel, aangewezen dierenarts. In de Staatscourant van 10 december 2019 is een Besluit van de Minister van LNV gepubliceerd, waardoor elke dierenarts, die geregistreerd is in het diergeneeskunderegister van het CIBG, in geval van noodslachtingen mag optreden als Officiële Dierenarts. Dat is ook de reden dat je jouw CIBG registratienummer moet vermelden op het nieuwe certificaat.

Belangrijk is dat het certificaat volledig en duidelijk ingevuld is. Dat geldt zowel voor het deel voor de eigenaar/houder als het deel voor de dierenarts. Het formulier is drievoudig; 1 groen exemplaar voor de NVWA, 1 wit exemplaar voor de practicus en 1 geel exemplaar voor de eigenaar/houder. Het groene exemplaar moet met het dier mee naar het slachthuis.

Wat verandert niet?

De definitie van de noodslachting is niet veranderd. Deze definitie staat in de Verordening (EG) 853/2004 en luidt: “Een voor het overige gezond dier moet een ongeval gehad hebben waardoor het om welzijnsredenen niet naar het slachthuis kon worden vervoerd.” Ook de voorwaarde blijft van toepassing dat de tijdsduur tussen het moment van het ongeval en het moment van doden maximaal 3 x 24 uur mag zijn.

Datum van ingang

Zodra het nieuwe certificaat beschikbaar is, is het geldig voor gebruik. Het nieuwe certificaat zal vanaf 1 januari 2021 beschikbaar zijn in onze webshop.

Geldigheidsduur

Je mag de ‘Verklaring voor noodslachting’ tot 1 juli 2021 gebruiken. Daarna zijn de oude ‘Verklaringen voor noodslachting’ niet meer geldig en zal de NVWA ze dus niet meer accepteren.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen