Vet in Balans: voor een weerbare dierenarts van morgen!

Vandaag start de eerste groep masterstudenten van de faculteit Diergeneeskunde met een serie trainingen onder de naam Vet in Balans. De KNMvD faciliteert de pilot Vet in Balans als investering in de dierenarts van de toekomst. Want hoe mooi de dierenartsprofessie ook is, het kan fysiek, psychisch en ethisch zwaar zijn.

De zwaarte van het beroep blijkt ook uit het hoge percentage uitvallende dierenartsen in de eerste vijf jaar na afstuderen. Onderzoek toont aan dat 18% van de dierenartsen het risico loopt om een burn-out te ontwikkelen. Daarom is het van belang om al tijdens de opleiding aandacht te besteden aan de weerbaarheid van aankomende dierenartsen.

Dit betekent dat er naast vakinhoudelijke kennis ook ‘soft skills’ nodig zijn, zoals communicatievaardigheden, zelfzorg, time- en stress management. Het beheersen van soft skills helpt om stevig in je schoenen te staan en met de (emotionele) uitdagingen van het vak te kunnen omgaan. Het zorgt voor een dierenarts in balans!

De KNMvD beoogt met Vet in Balans het welzijn en het incasseringsvermogen van aankomende dierenartsen te vergroten om uitval van masterstudenten Diergeneeskunde tegen te gaan en het tekort aan Nederlandse dierenartsen uiteindelijk te verminderen.

Ook voor oudere practici onderzoeken we de mogelijkheden om meer in balans te komen. Geen overbodige luxe in een werkveld met hoge werkdruk door onder meer corona en een tekort aan dierenartsen. We houden je op de hoogte van de ervaringen met de pilot en het mogelijke vervolg(aanbod).

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen