Vogelgriep

Met alle gevallen van vogelgriep in Oost-Europa roept de pluimveesector op tot een ophokplicht voor pluimvee. Dit is de beste preventieve maatregel om een uitbraak van vogelgriep in Nederland tegen te gaan. De KNMvD ondersteunt deze oproep.

In diverse landen in Oost-Europa (Polen, Roemenië, Hongarije, Slovenië) en nu ook in Oost-Duitsland is vogelgriep, type H5N8, aangetroffen. Een zeer virulente stam van het virus, die een serieuze dreiging is. In genoemde landen zijn dan ook al de nodige bedrijven geruimd. Zie het bericht. Het virus is aangetroffen bij wilde eenden. Het vermoeden bestaat dat deze ook nog wel in Nederland kunnen aankomen.

Ook in Noord-Ierland is een geval van vogelgriep aangetroffen. Hier gaat het om de minder virulente variant, H6N1. Maar ook daar staan de autoriteiten op scherp.

Minister Schouten vindt een ophokplicht nog niet nodig. Zij zegt dat deskundigen de situatie nauwlettend in de gaten houden en regelmatig opnieuw bekijken hoe het ervoor staat. De minister noemt de manier waarop het vogelgriepvirus zich verspreidt in Europa wel ‘zorgelijk’.

 

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen