Wanhoopskreet van verenigde dierenartsen: koop geen dieren met korte snuitjes!

Onze Europese zusterorganisatie FECAVA heeft zich ingezet om een hartverscheurende video te maken van dierenartsen en paraveterinairen uit heel Europa en Engeland om mensen op te roepen geen dieren met een plat gezicht te kopen. Ook ons Clusterbestuurslid Gezelschapsdieren Karin Hoogendijk laat haar stem in deze video horen.
De populariteit van honden als Franse en Engelse bulldogs en mopshonden is de laatste tien jaar explosief gestegen en de prijzen zijn hoger zijn dan  ooit. Tragisch genoeg zijn dierenartsen over de hele wereld bezig de brokken van deze mode te lijmen, omdat deze dieren letterlijk geboren zijn om te lijden.
En het zijn niet alleen honden – katten, konijnen en zelfs paarden worden nu zo gefokt dat ze steeds kortere gezichten en misvormde gelaatstrekken krijgen. De lichaamsvorm van deze dieren leidt tot ernstige ademhalingsmoeilijkheden, huidplooi-infecties, oogtrauma’s, aandoeningen aan de ruggengraat en
verlammingen, gebitsproblemen (die voor konijnen en paarden fataal kunnen zijn) en wezenlijke problemen bij de voortplanting.
Dr Emma Milne, de oprichtster van de campagne Vets Against Brachycephalism, zei: “Dierenartsen uit de hele wereld nemen contact met me op en vertellen me hoe erg ze het vinden om deze dieren dagelijks te zien lijden, alleen maar vanwege hun ras. Wanneer rassen zich letterlijk aan het leven vastklampen door tussenkomst van een dierenarts, moeten we onszelf een aantal indringende ethische vragen stellen. Ik besloot een video te maken om over te brengen hoe wij
ons voelen en FECAVA, die een fantastisch welzijnsbeleid voert, was onmiddellijk enorm behulpzaam. Het was een geweldige teamprestatie.”
Dr Ann Criel, voorzitter van de FECAVA Welfare Group: “Deze video vertelt niet alleen het verhaal van de verwoestende gezondheidsproblemen van deze dieren en het verdriet van hun eigenaars, maar ook de impact die het heeft op de dierenartsen wier roeping het is om de dieren met hun zorg te helpen. Simpel gezegd, wij vinden dat er weinig verdediging is voor het fokken van dieren waarvan we weten dat ze zeer waarschijnlijk zullen lijden. We hopen dat de video zo breed mogelijk gedeeld zal worden om deze boodschap uit te dragen.”

 

Koop geen dieren met korte snuitjes!

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen