Welzijn en gezondheid moet in paardensport centraal staan

De KNMvD sluit zich graag aan bij de opinie van topamazone en drievoudig olympisch kampioene Anky van Grunsven. Zij zegt: “Ik vind het goed dat buitenstaanders de paardenwereld scherp houden, maar dan wel op basis van feiten en goede onderbouwingen. Niet door simpelweg te roepen en naar hartenlust resultaten van onderzoeken door elkaar te husselen of bij elkaar op te tellen, net hoe het uitkomt. Een klein groepje criticasters speelt in op de onwetendheid van het grote publiek om een hetze tegen de sport te creëren.”

Sterker nog, dat groepje criticasters trekt daarmee schaamteloos ook de integriteit van de dierenarts in twijfel! De KNMvD betreurt dit ten zeerste. Want de paardendierenarts is de ambassadeur van het paard bij uitstek, en gaat vanuit die positie ook graag de dialoog aan over de gezondheid en het welzijn van het paard.

Van Grunsven: “De paardensector evalueert en verbetert zichzelf voortdurend en is zeer zelfkritisch. Paardenwelzijn moet in onze sport centraal staan. Topsport is alleen mogelijk wanneer er een unieke band bestaat tussen paard en ruiter. En dat begint bij een paard dat gezond én gelukkig is, zowel fysiek, mentaal als emotioneel.”

De KNMvD voegt daar graag nog aan toe dat wetenschappelijk onderzoek steeds meer inzicht biedt in de fysieke, mentale en emotionele gesteldheid van het paard. En paardendierenartsen weten precies hoe zij deze nieuwste inzichten in de zorg voor het paard moeten betrekken.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen