Westnijlvirus gevonden in een blauwe reiger

Het Erasmus MC en One Health-PACT heeft het Westnijlvirus (WNV) aangetroffen in een blauwe reiger die gevonden is in de regio Noord-Holland. Dit is het eerste geval sinds 2020. Het RIVM maakte destijds bekend dat het WNV in Nederland was aangetroffen in een grasmus. Daarna werd het ook in een aantal muggen aangetroffen en was er sprake van autochtone infectie van 8 mensen.  

Sinds 2021 vindt er monitoring plaats van het WNV in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Nu er aanhoudende Aiviaire Influenza uitbraken zijn is er besloten de monitoring van onder andere deze twee infectieuze aandoeningen te combineren. Het Erasmus MC en One Health-PACT detecteerde hierdoor middels PCR-testen het eerste geval van WNV sinds 2020. Er vindt nu geïntensiveerde surveillance plaats in en rondom het gebied waarin de besmette blauwe reiger is gevonden. Ook wordt er meer muggenmonitoring ingezet in de omgeving.  

Het WNV-seizoen loopt van mei tot november. Omdat het transmissieseizoen nagenoeg voorbij is, is de verwachting dat er niet veel besmettingen meer bij komen dit jaar. Het merendeel van de besmetting verloopt asymptomatisch. In 10% van de besmette dieren lopen de symptomen uiteen van (milde) koorts, anorexie, koliek of sloomheid tot ernstige neurologische klachten. Voor WNV geldt voor mensen, paarden en vogels een meldplicht dus dien je bij verdenking contact op te nemen met het Landelijk Meldpunt Dierziekten van de NVWA.  

Voor meer informatie over WNV bij paarden zie bijgevoegde infographic 

Zie ook de website van de Sectorraad Paarden

 

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen