WVA benadrukt rol dierenartsen bij klimaatverandering

De World Veterinary Association (WVA), onze internationale koepelorganisatie, grijpt de gelegenheid van de aankomende World Earth Day 2021 op 22 april aan om haar positie inzake klimaatverandering nog eens indringend onder de aandacht te brengen. Deze is gelijktijdig met de Klimaattop, die president Biden voor wereldleiders organiseert. Dierenartsen hebben bij klimaatverandering een duidelijke en significante rol, vindt de WVA.

Eind 2019 onderbouwden meer dan 11.000 wetenschappers van over de hele wereld al dat mens, dier en ecosysteem ernstig worden bedreigd door klimaatverandering. De impact daarvan op diergezondheid en dierenwelzijn is complex, met zowel directe als indirecte effecten.

Directe effecten zijn temperatuur- en zeespiegelstijging en meer extreme weersomstandigheden. De resulterende (temperatuur)stress heeft invloed op de fysiologische activiteit van dieren en kan hun gevoeligheid voor ziekten en hun productiviteit beïnvloeden. Meer indirect heeft klimaatverandering onder meer invloed op de migratie van dieren, de kwaliteit van voedingsgewassen en de verspreiding van (parasitaire) ziekten.

De WVA werkte eind 2020 haar standpunt over de positie, de verantwoordelijkheid en de rol van dierenartsen bij klimaatverandering uit in zes punten. Meer daarover lees je in het document dat je hieronder kunt downloaden.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen