Reacties op ‘Vooral niet meer vaccineren’

Beste leden en niet-leden,

Hartelijk dank voor jullie betrokkenheid bij ons bericht ‘Vooral niet meer vaccineren’. Dit maakt veel los onder dierenartsen en consumenten. De vorm en stijl is zo compleet anders dan wat je van de KNMvD gewend bent, dat dit uiteenlopende reacties oproept. Heel begrijpelijk in een verdeeld veld. De een vindt het een rake column, de ander vindt het kinderachtig of snapt de ironie niet en proeft alleen maar agressief cynisme. Maar als we de meningen en oordelen loslaten, gaat het in essentie uiteindelijk om 1 ding: bewustwording over vaccinatie omwille van diergezondheid. En daarmee tevreden diereigenaren.

De vaccinatiegraad is al langer een doorn in het oog van de dierenartsen, ook van de overheid. De vaccinatiegraad, hoeveel informatie er ook te vinden is op diverse websites (van knmvd.nl en dierenarts.nl tot en met licg.nl) en welke campagnes er ook op los worden gelaten, stijgt niet.

Twee belangrijke redenen hiervoor zijn:

1. Men vindt dat er geen onnatuurlijke stoffen in het dier gespoten moeten worden, dit zou slecht zijn.

2. De kosten voor de vaccinaties waarbij -in combinatie met reden 1- er vooral aangehaald wordt dat het de farmacie en de dierenartsen zijn die hier aan verdienen (zakkenvullers).

Wat er eerder ook aan gedaan is om de meningen te wijzigen (ook in het kader van de volksgezondheid), de graad stijgt niet.
Reden voor ons om het eens over een geheel andere boeg te gooien en de boodschap in een andere stijl te verpakken om de aandacht te trekken.

En dat is gelukt. Het Facebook-bericht van de KNMvD heeft op het moment van dit schrijven 2612 personen bereikt, telt 65 likes en 24 commentaren en is 110 keer gedeeld. We zien dat zowel dierenartsen als consumenten zich achter ons – in ridicule vorm gebrachte – standpunt scharen. Dat zegt iets over het belang van de inhoud, als ook over de emotionele lading.

Alleen maar positieve opmerkingen? Nee. En natuurlijk nemen we die ook mee. Maar de ervaring leert dat wat je ook doet, je nooit iedereen tevreden kunt stellen in een verdeeld veld. De ervaring leert nu ook dat soms het lef hebben om je nek uit te steken, kan helpen om een dringend issue op de kaart te zetten. Niet om te polariseren of te stigmatiseren maar om wakker te schudden.

Ons dossier Vaccinaties vind je hier.

Wil je hier iets over vragen, op aanvullen, of je mening of visie delen? Je bent welkom om contact met ons te nemen via mail c.van.meurs@knmvd.nl of telefoon 06- 83700329.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen