Column Erwin Hoogland – De jonge dierenarts

Het is een feit dat teveel jonge dierenartsen (als je ze, zeker in de periferie, al kunt vinden) in de eerste jaren na afstuderen in de praktijk opbranden, afbranden of denken: ‘Goh, ik vind het hier toch niet zo leuk, eens kijken of er ergens anders ook iets te doen is.’ Er gebeurt dus iets in die pakweg eerste vijf jaar praktijk wat duidelijk niet pluis is.

Om vanuit verschillende invalshoeken met elkaar te achterhalen wat hier mogelijk aan de hand is, uiteraard met als doel om hier voor onszelf als beroepsgroep iets aan te doen, hebben we als KNMvD/GGL daarom begin april een zogenaamde ‘ronde tafel’ gehouden met vertegenwoordigers van de faculteit, het Platform Jonge Dierenartsen en vijf bevlogen en betrokken practici vanuit de rundvee- en varkenshouderij.

We moeten en gaan hier natuurlijk de komende tijd verder mee aan de gang, maar de opvallendste ‘gaten’ tussen student en praktijk wil ik jullie op deze plek niet onthouden:

Studenten aan de ene kant worden opgeleid en afgeleverd als dierenarts puur gericht op de veterinair-technische kant van het vak én primair gericht op het dier; in de praktijk echter gaat het in eerste instantie veel meer om het opbouwen van relaties, met klanten, met collega’s, en dat is primair gericht op de mens. Daarnaast komen studenten na het afstuderen het veld in als een soort ‘hemelbestormers’ en verwachten daarbij direct het werk te kunnen doen van een senior-dierenarts (begeleiden en adviseren); in de praktijk bestaat het werk in eerste instantie uit ‘klusjes’ en, daar is ie weer, het opbouwen van relaties.

Praktijken aan de andere kant denken domweg te weinig na over wat een jonge dierenarts nodig heeft in die eerste vijf jaren, wat ie belangrijk vindt en hoe ie begeleid wil worden. Zwart-wit gesteld, anno 2018 is er echt meer nodig dan een standaard advertentietekstje op de vacaturebank, een ‘inwerktraject’ waar nooit serieus over is nagedacht en een beloning volgens CAO.

Dit probleem met zijn achtergronden benoemen is de eerste stap. Zélf als student, als jonge dierenarts of als practicus-werkgever verantwoordelijkheid nemen door je vooral even in te leven in de andere partij is de tweede. Vanuit de KNMvD gaan we hier zoals gezegd de komende tijd mee aan de slag en willen we maximaal ondersteunen. We zullen het, ook hier weer, toch samen met elkaar moeten rooien.

Reageren? Graag!
emhoogland@hetnet.nl
06 – 534 88 128

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen