Column Merel: Heeft de dierenarts antwoord op alle vragen?

U bent dierenarts. Wat vindt u van de omgang met een schildpad? In de dienst werd ik gebeld voor een zieke schildpad. Als rechtgeaarde eerstelijnsdierenarts liet ik de mensen naar de praktijk komen. Op mijn stoep stonden een vader, moeder en zeventienjarige dochter. De schildpad paste in een minuscuul soepkommetje en was al bij aankomst morsdood. Het gezin vertrok, verdrietig, met medeneming van de schildpad om in de tuin te begraven.

In dezelfde dienst werd ik geroepen voor een sectio op een Charolais. De altijd zenuwachtige veehouder hipte ongerust van het ene been op het andere terwijl ik bezig was en haalde pas opgelucht adem toen een gezond kalf in het stro lag en de koe weer dicht was. Logisch. Bij de koffie na de klus vertelde ik over de schildpad en de man rolde bijna op de grond van het lachen. De futiliteit! Zo’n schildpadje van een paar euro! Hij kon er niet over uit dat ik daar als dierenarts überhaupt tijd aan moest besteden.

Wat vond ik? Wat vindt u? Lees in de eerste vraag in plaats van schildpad: ‘dieren in Oostvaardersplassen’, ‘haan op Schiermonnikoog’, ‘varken zonder staart’, ‘bijthond’ of verzin iets met dieren, en ‘de dierenarts’ wordt bevraagd. U wordt bevraagd. Een eenduidig antwoord, al onze veterinaire kennis en expertise ten spijt, is maar zelden makkelijk. In dit TvD gaat het over aviaire influenza. Een aangrijpend verhaal, gelukkig met veel positieve ervaringen over samenwerking tussen mensen, maar ook hele vervelende kanten.

U bent dierenarts, wat vindt u van die ruimingen? De Afrikaanse varkenspest steekt steeds een landsgrens over en MKZ is nog lang de wereld niet uit. De wettelijke kaders zijn duidelijk en de draaiboeken voor de bestrijding liggen klaar. Maar daar zijn we er niet mee. De sociale onrust zal enorm zijn en de saamhorigheid onder dierenartsen zal vermoedelijk onder spanning komen. Wat als? Wat kunnen wij namens u antwoorden op de vragen die zullen komen? Daar denken we nu al over na.

Merel Langelaar
Voorzitter KNMvD
merellangelaar@knmvd.nl
06 224 819 63

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen