De Dierenarts: Key Account Manager Swine & Biocides bij Elanco Animal Health

Toen Chris Salentijn in 2005 begon aan zijn studie Diergeneeskunde was het zijn plan om pluim- of rundveedierenarts te worden. “Ik groeide op tussen de koeien in Alblasserwaard en mijn vader werkte als Account Manager in de legpluimveevoeders, dus ik heb dat van huis uit meegekregen.” Naast zijn studie had Chris een ‘bijbaan’ als parttime recruiter bij het agrarisch uitzendbureau AB Midden-Nederland. Hij was pas twintig jaar oud, maar kreeg de smaak al snel te pakken. Een jaar later kreeg hij de kans om als consultant aan de slag te gaan bij YER (Young Executive Recruitment). “Ik werkte zo’n twintig uur in de week naast mijn studie, had een leuk salaris en een auto van de zaak. Het was best wel pittig om te combineren met de studie, maar ik vond het enorm leuk.” Tijdens de studie wist Chris al dat hij niet de praktijk in wilde. “Ik wilde graag werken in een commercieel uitdagende omgeving, waar ik mijn ambities op het gebied van ondernemerschap kwijt kon en ik voelde dat ik mijn werkplezier niet ging vinden in de puur praktische diergeneeskunde.”

Ik ben Saskia, dierenarts. Tien jaar geleden ben ik afgestudeerd en ik werk sindsdien in een gemengde praktijk. Een leuke job, maar wil ik dit tot mijn pensioen doen? In deze rubriek doe ik verslag van mijn gesprekken met dierenartsen met een andere carrière. Wat doen ze precies, wat is er leuk aan hun werk en wat niet, en hoe zijn ze hier terechtgekomen? Mijn voorland? Wie weet …

Na zijn afstuderen eind 2012 stond hij voor de keuze: doorgaan in de arbeidsbemiddeling of het bedrijfsleven? Hij koos voor het laatste en ging aan de slag als Key Account Manager Middle East & Northern Africa bij Cargill Animal Nutrition. “Ik was op een punt in mijn leven waar ik makkelijker kon reizen en heb ik in landen gewerkt zoals Soedan, Libië, Iran, Israël, Jordanië en Turkije.” Toen zijn eerste zoon geboren werd, wilde Chris meer thuis zijn en besloot van baan te veranderen. Inmiddels werkt hij als Key Account Manager Swine & Biocides bij Elanco Animal Health. “Ik heb daarvoor gekozen omdat ik binnen Elanco volop de ruimte krijg om te ondernemen en met nieuwe ideeën en initiatieven te komen. Daarnaast ben ik weer terug bij mijn ‘roots’: diergeneeskunde.”Als Key Account Manager is Chris commercieel verantwoordelijk voor de diergeneesmiddelen voor varkens:, daarnaast verkoopt hij biocides voor de bestrijding van vliegen. “Het grappige is dat de varkens tijdens de studie niet op nummer één stonden bij mij. Maar ik heb ontdekt dat de varkenshouderij een prachtige sector is. Het gaat over diergezondheid, economie, ondernemerschap en adviesvaardigheden. Het is een mooie uitdaging om te kijken hoe je collega dierenartsen en varkenshouders kunt motiveren om iets op een andere manier aan te pakken. Dat aspect van gedragsverandering vind ik erg interessant.”

In de stal

Chris is gemiddeld zo’n drie dagen per week op pad. Hij bezoekt dierenartsen en varkenshouders en geeft uitleg en demonstraties over het gebruik van vaccins, bijvoorbeeld ter preventie van E. coli speendiarree en M. hyopneumoniae. Daarnaast ondersteunt hij de veehouders en dierenartsen in het veld met diagnostiek, adviezen voor bestrijding van dierziekten en de bijbehorende follow-up. Het contact met collega dierenartsen in het veld vindt hij erg leuk. “Ik denk graag samen na over hoe we een bepaalde business kunnen laten groeien. Het gaat niet alleen om het verkopen van producten, maar ook om het uitwisselen van kennis en expertise. Ik gebruik niet alleen mijn commerciële vaardigheden, maar ben ook echt inhoudelijk met
diergeneeskunde bezig.”

Behalve in de stal bevindt Chris zich regelmatig op kantoor. Alle inkoopafspraken die hij maakt, met bijvoorbeeld inkoopgroepen of groothandelaren, moeten op papier worden gezet en ingevoerd worden in het computersysteem. Daarnaast heeft hij regelmatig overleg met collega’s, geeft hij trainingen en gaat hij naar lezingen, beurzen en congressen in binnen- en buitenland. Chris heeft bewust gekozen om voor een groot internationaal opererende organisatie te werken. “Er zijn volop doorgroeimogelijkheden en ik krijg de ruimte om mijzelf te ontwikkelen. Daarnaast is Elanco een hele innovatieve organisatie en er komen telkens nieuwe producten op de markt, waardoor ik steeds weer nieuwe dingen leer en wordt uitgedaagd. Het enige minpuntje dat ik kan verzinnen is dat ik soms ‘s avonds van huis ben en regelmatig lange dagen maak. De trips naar het buitenland zijn veel minder frequent dan wat ik gewend was gedurende mijn tijd het Midden-Oosten en Noord-Afrika; een prettige afwisseling van de activiteiten in de Benelux.”

Concrete motivatie

Mocht je als praktiserend dierenarts overwegen de overstap te maken naar het bedrijfsleven, dan adviseert Chris om je eerst goed te oriënteren, voordat je met een potentiële werkgever in gesprek gaat. “Praat eens met een dierenarts die in een soortgelijke functie werkt of neem een coach in de hand. Zorg dat je weet wat je enthousiast maakt, zodat je concreet kunt motiveren waarom je geschikt bent voor een bepaalde functie en organisatie.” Veel dierenartsen kijken volgens hem soms met een wat negatieve motivatie uit naar ander werk. “Als het werk als practicus goed gewaardeerd wordt en de werk-privé balans in orde is, hoeft de uitstroom uit de praktijk niet zo hoog te zijn. Het is belangrijk te zorgen dat het interessant blijft voor dierenartsen om in de praktijk te werken. Want het is en blijft een prachtig vak!”

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen