Dierenarts.nl – info voor diereigenaren over koel houden van (huis)dieren

Om diereigenaren te informeren, staat op Dierenarts.nl een aantal artikelen over het koel houden van (huis)dier en andere warmte gerelateerde artikelen. We hebben deze artikelen hier voor je op een rijtje gezet:

Gezelschapsdieren

Tips om je huisdier koel te houden

In de zomer is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je huisdier. Huisdieren kunnen namelijk minder goed tegen hitte dan mensen. Het is belangrijk om goed in de gaten te houden of je huisdier oververhit raakt. Oververhitting bij dieren is namelijk gevaarlijk!

Feiten en fabels: houd je huisdier koel

Wat kan je doen en wat moet je vooral niet doen om jouw huisdier koel te houden op warme dagen? Om je te helpen met deze vraag hebben we een aantal feiten en fabels Top 3 op een rijtje gezet.

Help, een hond in de auto met warm weer

Veel honden worden in de auto achtergelaten als eigenaren ‘even’ hun kinderen moeten afzetten bij school of ‘even’ hun boodschappen moeten doen bij de supermarkt. Bij hoge temperaturen kan dit levensgevaarlijk zijn voor honden!

Opgepast, blauwalg

Warme dagen, geen regen, de mogelijkheid op een hittegolf en veel, heel veel zon. Ingrediënten voor veel plezier en lekker wandelen en recreëren bij het water. Met de warmte steekt echter ook een minder gezellige gast, een alg, de kop op. Blauwalg (cyanobacteriën). Blauwalg kleurt het water blauwgroen of roodbruin, vandaar de naam. Het water kan ook naar rotte vis gaan ruiken.

Kantelramen: levensgevaarlijk voor je kat

Als het weer wat warmer wordt, doen mensen graag de ramen in huis open, een gevaar voor katten als het om een kantelraam (kiepraam) gaat. Als een kat via een geopend kantelraam naar buiten probeert te komen, komt het dier vast te zitten in de aflopende kier van het kantelraam. Door beknelling kunnen de gevolgen fataal zijn.

Paard

Houd je paard koel tijdens warme dagen

Paarden kunnen slechter tegen warmte dan tegen kou. Met de zomerse temperaturen waar we nu mee te maken hebben, is het dus belangrijk om goed op je paard te letten. Om jou als paardeneigenaar te ondersteunen publiceerde de Sectorraad Paarden het “‘Protocol extreme weersomstandigheden voor paarden”.

Landbouwhuisdieren

Hittestress bij koeien

Een koe houdt het meest van temperaturen tussen de -5°C en 18°C. Je kunt je voorstellen dat een zomerse dag dan ook al gauw te heet is voor een koe. Ze hebben daarom met tropische temperaturen daarom snel last van ‘hittestress’.

Tips om ervoor te zorgen dat je vee genoeg drinkt

Het hele jaar door is goed drinkwater belangrijk voor je dieren. Koeien eten bijvoorbeeld meer als ze goed water krijgen en dit is ook weer goed voor de melkproductie. Wil je weten hoe kunt zorgen voor kwalitatief goed drinkwater? Lees onze tips!

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen