Arbeidsomstandigheden (Arbo)

Een gezonde en professionele werkomgeving is voor iedereen belangrijk, dus ook voor dierenartsen. Al is het maar om ziekte en uitval te voorkomen. De verantwoordelijkheid voor goede werkomstandigheden heeft de wetgever bij de werkgever neergelegd. Deze kan het echter niet alleen, de werknemers hebben vaak een veel beter beeld van dat wat zij doen, ervaren en nodig hebben. Kortom, het is uiteindelijk een gezamenlijke taak!

Uit onderzoek blijkt dat de fysieke en mentale belasting van dierenartsen vaak groot is. Nu staan werkgever en werknemer er in de strijd tegen ziekte en uitval niet alleen voor. Zo zijn er genoeg arbodiensten en of andere bedrijven die kunnen adviseren over houding en beweging om gewrichts- en spieraandoeningen te helpen voorkomen. Trainingen en persoonlijkheidstesten kunnen daarnaast helpen om stress door het werk te verminderen.

Arbocatalogus

Dierenartsen en assistenten verrichten regelmatig zwaar lichamelijk werk en worden ook nog eens regelmatig blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, besmettelijke ziektes en straling. Het is dan ook niet voor niets dat de KNMvD diverse producten en diensten heeft ontwikkeld rond het thema ‘arbo’. Zo is er op initiatief van de KNMvD is een arbocatalogus voor de veterinaire sector ontwikkeld.

Risico-inventarisatie en evalutie (RI&E)

Sinds 1994 is het hebben van een actuele Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) verplicht. Meer informatie over RI&E vind je het in het dossier ondernemen.

Vragen over arbeidsomstandigheden?

In de kennisbank vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over bijvoorbeeld:

  • Wettelijke rust- en arbeidstijden;
  • Zieke werknemers;
  • RI&E;
  • En nog veel meer.

Contact

Voor vragen over dit onderwerp kun je contact opnemen met Sandra Sparenburg, juridisch beleidsmedewerker, via s.sparenburg@knmvd.nl.