Dieren op reis

Dier meenemen naar Nederland

Diereigenaren komen vaak bij de dierenarts voor advies over het reizen met dieren. Hiervoor gelden voor verschillende landen (binnen en buiten Europa) verschillende regels. De NVWA kan vertellen of een dier mag worden ingevoerd in Nederland en onder welke voorwaarden.

Dieren importeren vanuit Europa

Als een eigenaar vanuit een andere Europese lidstaat naar Nederland reist, dan moet in ieder geval aan de volgende eisen worden voldaan:

  • Het dier is minstens 15 weken oud
  • Het dier is gechipt
  • Het dier heeft een geldige rabiësvaccinatie
  • Het dier heeft een geldig EU-dierenpaspoort dat is uitgegeven in een lidstaat van de EU
Dieren importeren vanuit landen buiten Europa

Via Import Veterinair Online kun je nagaan aan welke eisen er moet worden voldaan. Er is een verschil tussen landen met een laag risico op besmetting met rabiës en landen met een hoog risico. Als het desbetreffende land voorkomt op de lijst van landen met een laag risco voor rabiës dan is een rabiës titerbepaling niet nodig.

EU-dierenpaspoort

De KNMvD krijgt veel vragen binnen over het invullen en afgeven van EU-dierenpaspoorten. Via onze kennisbank vind je vragen en antwoorden over het EU-dierenpaspoort dat geldt vanaf 29 december 2014. Ook is er een instructie beschikbaar hoe je een EU-dierenpaspoort moet invullen.

Gezondheidsverklaring

Voor sommige landen is een EU-dierenpaspoort niet voldoende en moet er ook een gezondheidsverklaring /gezondheidscertificaat ingevuld worden. Vaak moeten deze documenten gelegaliseerd worden door de NVWA. Als je als dierenarts zelf een verklaring mag afgeven kun je gebruik maken van onderstaand format (zie downloads).

Contactpersoon

Voor vragen over dit onderwerp kun je contact opnemen met Michelle van der Gracht, veterinair beleidsmedewerker, via m.van.der.gracht@knmvd.nl of 030-634 8933