Duurzaamheid tot in de vezels

Bulle Koster is bescheiden over zijn uitvinding van de valwanden. “Als je bij een stal staat waar duizenden dieren zijn gestikt, zegt iedereen toch bij zichzelf: had dit nou niet slimmer gekund?”

Voor 200 euro per muur stroomt bij brand de rook naar buiten en kan de brandweer direct naar binnen. “Ik heb alleen in Nederland octrooi aangevraagd en gekregen voor het valwandensysteem”, vertelt Bulle. “Dan krijg ik er nog iets voor terug. Maar de rest van de wereld mag het zo bouwen. Zonder enige octrooi-beperking.” Het principe van maatschappelijk verantwoord ondernemen bracht hij samen met zijn collega’s ook in praktijk bij de nieuwbouw van Dierenkliniek Den Ham. “We zullen de extra investering uiteindelijk terugverdienen, bijvoorbeeld door de uitstraling van het pand. Het duurt alleen wat langer.”

 

Nieuwe praktijk

“Onze nieuwe praktijk is ontworpen door architect Ge Jansen. Voor hij aan het werk ging, hebben we als praktijk een eisenpakket samengesteld. Daarbij lieten we de beslissingen nemen door de mensen die op de betreffende plek moesten werken. Keuzes over de paardenkliniek lagen bijvoorbeeld bij de paardendierenartsen, die over de apotheek bij de medewerkers die de apotheek beheren. Een van onze eisen was dat we aannemers en materialen het liefst wilden betrekken uit de nabije omgeving. Wij leven namelijk ook voor een groot deel van de mensen in deze gemeente. Het is bijna helemaal gelukt, op de twee aardwarmteputten na die door iemand uit Holland zijn geslagen. We zien onszelf als deel van de lokale samenleving. We vinden het daarom ook belangrijk dat we af en toe mensen in dienst nemen met, net zoals ik, een deukje of een rugzakje. Als zo iemand het bij je redt, heb je een werknemer voor het leven!

 

Duurzaam

Onze andere vereiste was dat we duurzaam zouden bouwen. Daarom kozen we bijvoorbeeld voor verwarming middels aardwarmte. Daarvoor kregen we destijds deels ook subsidie. We hebben berekend dat we het binnen een jaar of zes of zeven konden terugverdienen. De verwarmingscapaciteit van het systeem blijkt meer dan voldoende. De koeling is alleen niet zo snel. Ons gebouw staat niet helemaal recht op de weg. Dit is omdat het paardendeel zo is ontworpen dat het perfect zou zijn voor zonnecellen. Daarvoor was toen echter geen subsidieregeling en nu blijkt dat we goedkoper groene stroom kunnen afnemen dan het op te wekken.

We hebben heel bewust gekeken naar het kleurgebruik in onze praktijk. Je ziet nergens primaire kleuren, alleen aardkleuren. In de spreekkamers zijn steeds drie wanden wit gehouden. Alleen de wand aan de deurzijde is okergeel. We merken dat mensen vaak bij die wand blijven staan. Ook de wanden van de operatiekamer en de kennels zijn wit. Mensen vragen nu eerst of ze door mogen lopen, in plaats van er direct heen te gaan.

Het enige element aan het gebouw dat geen vriendelijke uitstraling heeft, zijn de hekken aan de achterkant. We willen echter niet dat een paard zomaar de straat oprent. Omdat we een gemengde praktijk zijn, hanteren we de regel dat honden aan de lijn moeten blijven en kinderen onder toezicht moeten worden gehouden. Dit hebben we geleerd van een Britse paardenpraktijk.

 

Onderwijs

Als praktijk investeren we veel in onderwijs. Zo zorg je dat je in de toekomst goede mensen in dienst kunt nemen. Hier lopen altijd wel coassistenten, paraveterinairen in opleiding en leerling hoefsmeden. Voor het onderwijs hebben we op de eerste verdieping zalen ingericht. We hebben ook twee slaapkamers in het pand. Dat zorgde wel dat we aan extra regels moesten voldoen.

We werden zo vaak gevraagd om mee te werken aan onderwijs en veldonderzoek, dat we samen met andere partijen de stichting VKON hebben opgericht. Dit innovatieve kennis- en praktijkcentrum staat ondertussen op zichzelf, maar is gevestigd in ons praktijkgebouw. Er werken zes mensen part time.”

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen