‘Elke dierenarts zijn eigen oplossing’

Tekst Interpolis

Met het oog op de toekomst kiezen dierenartsenpraktijken vaker voor een strategie van schaalvergroting en specialisatie. Dit heeft echter ook een keerzijde: toenemende fysieke en mentale klachten.

“Het risico bestaat dat dierenartsen meer druk voelen dan vroeger. Of in de dagelijkse praktijk steeds minder variëren door hun specialisatie. Continu dezelfde handelingen uitvoeren, kan dan gewrichten en spieren overbelasten”, vertelt arbeidsdeskundige Marcel Meij van Interpolis. Om uitval te voorkomen, faciliteert Interpolis het treffen van maatregelen. “Stel, je mag als dierenarts enkele grote veebedrijven tot je klantenkring rekenen”, illustreert Marcel. “Dan kan het vele ‘opvoelen’ van koeien – ver reiken en kracht zetten – tot fysieke klachten leiden aan arm, schouders en nek. We kijken dan samen met de dierenarts hoe we die belasting kunnen verlichten. We adviseren bijvoorbeeld over het spreiden van werkzaamheden of over ergonomische oplossingen.”

Effectieve manier

“Niet elke oplossing werkt hetzelfde voor iedereen”, benadrukt hij. “Daarom kijken we echt naar het probleem van de dierenarts. We beslissen samen wat een effectieve manier is om duurzaam aan het werk te blijven. Zo zijn sommige artsen geholpen met een scanapparaat met videobril. Hierbij zien ze de echo-weergave direct op hun bril. Ze hoeven dus hun nek minder vaak te draaien en dat maakt dat ze tevens gerichter kunnen werken. Dierenartsen die aan de operatietafel staan, hebben wellicht baat bij een zogenoemd exo-skelet, dat de druk op de onderrug vermindert. Weer anderen voorkomen uitval met fysieke trainingen, nadrukkelijk gericht op dierenartsen. Daarvoor werken we samen met REA Support, gespecialiseerd in arbeidsre-integratietrajecten in de agrarische sector. Het is een vaste partner van ons en kent de problematiek in de branche. Therapeuten van REA Support gaan ook op locatie kijken. Daar inventariseren ze met de dierenarts de werkzaamheden en belastingaspecten van het werk. Op basis van de bevindingen stellen ze een training op maat samen.”

Maatwerkaanpak

Die maatwerkaanpak hanteert Interpolis ook wanneer dierenartsen kampen met mentale problematiek. “Daarom begint elk traject met een uitgebreid gesprek tussen dierenarts en een van onze arbeidsdeskundigen. Daarna schakelen we de expert in die nodig is. Dit kan de eigen arbeidsdeskundige zijn of een specialist uit ons netwerk.” Dat is geen kwestie van ‘even snel’ de digitale kaartenbak raadplegen. “Expert en dierenarts moeten matchen, ook qua persoonlijkheid. Daar kijken we nadrukkelijk naar. Die ‘zachte’ kant doet er toe: voor een effectieve aanpak moet er een klik en vertrouwen zijn. Onze brede kring van vaste experts breiden we daarom continu verder uit met nog meer variatie aan deskundige personen. Zo kunnen we steeds beter aansluiten bij de behoeftes die dierenartsen hebben om duurzaam inzetbaar te blijven.”

Meer weten over de arbeidsongeschiktheidsdiensten van Interpolis? Neem dan contact op met uw tussenpersoon voor meer informatie.

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen