Inenting-angst in het nieuws

Nieuwsuur besteedde dit weekend aandacht aan de lage vaccinatiegraad bij gezelschapsdieren. Hierin gaan ze in op onder andere de risico’s van niet vaccineren en de mogelijkheden van titeren. Hoogleraar infectieziekten aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht, Herman Egberink, zegt hierin: “We zien ook ziektes bij honden terugkomen die we lang niet gezien hebben in Nederland. Het zijn nu nog incidentele gevallen, maar als de beschermingsgraad terugloopt, is het risico groot dat het er meer worden.”

In het Tijdschrift voor Diergeneeskunde van februari 2019 stond het artikel Vaccinatiegraad gezelschapsdieren reden tot zorg.
‘Rond nut en noodzaak van humane vaccinaties woedt een verhit publiek debat. Fanatieke ‘antivaxxers’ gaan de strijd aan met experts over de vermeende kwalijke bijwerkingen. Hoe hierop het beste kan worden gereageerd is op zichzelf reden voor nader onderzoek. Anderen maken zich juist zorgen over de dalende vaccinatiegraad; je hebt immers niet alleen jezelf ermee als het misgaat. En dan blijkt de bereidheid tot vaccineren ook nog te verschillen per ziekte: voor meningokokken zijn de vaccins niet aan te slepen. Niets zo onvoorspelbaar als een mens! Ook over het vaccineren van gezelschapsdieren dringen kritische geluiden de spreekkamer binnen.’

Ook op Dierenarts.nl en de bijbehorende Facebookpagina werd aandacht besteed aan het vaccineren van huisdieren, om de consument beter te informeren over dit onderwerp. In deze informatie wordt de consument ook verwezen naar de dierenarts, voor een advies dat past bij zijn of haar huisdier.

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen