Juridisch/wetgeving

Heb je vragen over het invullen van EU-dierenpaspoorten? Wat kan en mag de paraveterinair? Ondernemer en vragen over röntgen, RI&E of algemene voorwaarden? Geen probleem! Alle informatie die je nodig hebt is hier te vinden.

Mag een paraveterinair (booster)vaccinaties toedienen?

Nee, dit mag niet. In beginsel is het een paraveterinair niet toegestaan UDD-middelen toe te dienen. Dit betekent dat een paraveterinair geen (booster)vaccinaties mag toedienen, ook niet op directe aanwijzing en in directe aanwezigheid van de dierenarts. Officieel mogen paraveterinairen daarom ook geen infuusvloeistoffen aansluiten, deze hebben immers een UDD-registratie.

Op grond van de wet (bijlage 1, Regeling diergeneesmiddelen) mag een paraveterinair twee soorten UDD-middelen toedienen:

  1. Antimicrobiële middelen: op aanwijzing van en onder controle van een dierenarts (dierenarts is fysiek in het pand aanwezig).
  2. Diergeneesmiddelen die nodig zijn voor het toepassen bij een dier van een algemene of plaatselijke verdoving: slechts onder leiding en in directe aanwezigheid van een dierenarts (dierenarts is in dezelfde ruimte aanwezig).