Diergeneesmiddelen

Waarom ben je lid van de KNMvD? De KNMvD verzamelt informatie, vertaalt dit naar de praktijk en staat altijd tot jouw beschikking om je te helpen. De kennisbank is een online platform waar (veelgestelde) vragen en bijbehorende antwoorden te vinden zijn over allerlei onderwerpen. In de categorie diergeneesmiddelen vind je meer informatie over de cascaderegeling, diergeneesmiddelenadministratie, antibiotica, opiaten en nog veel meer!

Welk BTW-tarief moet ik in rekening brengen bij de afgifte en toepassing van diergeneesmiddelen?

Er zijn twee BTW-tarieven waar dierenartsen mee te maken hebben: het hoge van 21 procent en het lage van 9 procent. Stel je krijgt als dierenarts een klant met een zieke hond op het spreekuur. Omdat het duidelijk is dat het dier pijn heeft, dien je hem na onderzoek en behandeling alvast een pijnstiller toe. Vervolgens geef je de eigenaar pijnstillers mee die deze zelf aan de hond moet geven. Hoe verwerk je dit administratief en wat moet je in rekening brengen? De Belastingdienst hanteert voor de consulten van dierenartsen het hoge tarief, 21 procent. Voor diergeneesmiddelen geldt in beginsel het lage tarief. Simpel toch?

Helaas, zo makkelijk is het niet: geneesmiddelen die worden toegediend aan dieren tijdens het consult, volgen het tarief van het consult. Dus voor de pijnstiller die je tijdens het consult aan de hond gegeven hebt, breng je 21 procent BTW in rekening. De Belastingdienst spreekt dan van een combinatie van goederen (geneesmiddelen) en diensten (consult). Op de pijnstillers die je vervolgens aan de eigenaar meegeeft en die hij dus thuis zelf aan het dier geeft, moet echter het lage tarief toegepast worden.

Maar dan de uitsmijter: stel nu dat de klant belt om een herhaalrecept voor zijn hond te vragen. Lever je dan alleen het geneesmiddel of is er sprake van een consult waarna je een recept uitschrijft? Hier wordt het lastig. Het valt te verdedigen om te zeggen dat er geen sprake is van een consult -je hebt het geneesmiddel al een keer voorgeschreven- en dat je voor het uitschrijven van het recept het tarief van het geneesmiddel volgt. Het lage tarief dus. De Belastingdienst rept daar met geen woord over dus het kan ook zomaar zijn dat men daar vindt dat het toch een consult betreft. Dan moet er dus 21 procent voor het uitschrijven van het recept (wordt dan beschouwd als een consult) in rekening gebracht worden en het lage tarief voor het geneesmiddel zelf; je dient dat immers niet tijdens het consult toe.

Kortom, enerzijds is het heel duidelijk, maar anderzijds kan er op één punt een interpretatieverschil zijn. In dergelijke gevallen raadt de Belastingdienst dierenartsen aan contact op te nemen met hun eigen belastingkantoor.