Mag ik diergeneesmiddelen per post versturen?

Deze vraag wordt nu veel gesteld. Vanwege corona zijn er veel diereigenaren die nu liever niet naar de praktijk komen om medicatie op te halen en vragen daarom of het diergeneesmiddel ook per post verstuurd mag worden. Het antwoord op die vraag is: ja, dit mag, maar alleen onder bepaalde voorwaarden:

  • Het diergeneesmiddel moet veilig verpakt zijn (er mogen geen lekkages kunnen optreden). Neem over de verpakkingsvoorwaarden contact op met de bezorgdienst.
  • De verpakking van het diergeneesmiddel moet ongeopend zijn.
    • Uitponden mag als dit echt noodzakelijk is, maar doe dit veilig en verstuur het middel dan in een afgesloten verpakking waarbij lekkage niet mogelijk is.
  • Er moet altijd een bijsluiter aanwezig zijn bij het middel.
  • Bij voorschrift-plichtige middelen moet voldaan worden aan de gebruikelijke administratieve voorwaarden (uit de regeling diergeneeskundigen, hoofdstuk 5).

Bovenstaande heeft betrekking op het versturen van diergeneesmiddelen per post binnen Nederland en dus niet op het versturen van diergeneesmiddelen naar andere landen.

Ook geldt natuurlijk dat je als dierenarts op de hoogte moet zijn van de omstandigheden waaronder het dier wordt gehouden. Ook moet je beschikken over de medicatiehistorie van het dier. En er moet onderzoek en een diagnose ten grondslag liggen aan het uitgeven van het diergeneesmiddel. Zie hiervoor ook: Mag een dierenarts een recept uitschrijven zonder het dier gezien te hebben?

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen