Meer beren op de weg

“Het is maar zo’n kleine ingreep. Ik deed de castraties vroeger altijd zelf”

“Vlees van beren wil toch niemand eten.”

Deze opmerkingen herken je waarschijnlijk direct. Heb je de juiste argumenten om hier op te reageren? Waarom castratie door varkenshouders moet stoppen?

En ken je de ‘best practices’ om goede adviezen te kunnen geven over het houden van beren? Pas dan kunnen we als dierenarts het gesprek aangaan. En dat gesprek moet vaker gevoerd worden.

Boars on the way is door de Nederlandse varkenssector opgericht om:

– te stoppen met het castreren van mannelijke biggen;

– het houden van beren makkelijker en aantrekkelijker te maken, voor de gehele varkensketen.

Alle varkenshouders zouden graag stoppen met castreren. Het staken van deze handeling levert arbeidsgemak op. Beren groeien bovendien met een lagere voederconversie dan borgen. Dit kan zomaar 8,- euro voordeel per beer geven. Maar soms zijn de gevolgen te nadelig: op elkaar springen, gillen, onrust, meer vlees met berengeur en (te) magere karkassen.

Het grootste knelpunt ligt nu bij de afzet van vlees van beren. Doordat de afzet minder makkelijk is, wordt er minder betaald voor beren. Hierdoor is het voor varkenshouders niet aantrekkelijk genoeg om beren te houden.

Boars on the way onderzoekt de mogelijkheden om de kwaliteit van de karkassen te verbeteren. Met genetica en voeding is dit mogelijk, maar dat vergt afspraken voor een langere termijn. De uitbetaling van beren zal dus moeten verbeteren, met afspraken voor een lange termijn.

Voor de korte termijn ziet Boars on the way daarbij Improvac als een tussenoplossing, een vaccin waardoor beren afweerstoffen tegen het mannelijk geslachtshormoon produceren. Beren die gevaccineerd zijn met Improvac hebben een betere karkaskwaliteit, geen afwijkend berengedrag en toch de gunstige voederconversie.

Als dierenarts zie ik het als mijn taak om de kennis te delen en het gesprek aan te gaan. Hieronder staan een paar ‘downloads’ afkomstig van deze commissie.

Op de website ‘Boars on the way’ vind je meer informatie over het houden van beren.

Afgevaardigden van alle belanghebbenden uit de varkenshouderij maken deel uit van de commissie: POV, Nevedi (diervoeder), VION, Dierenbescherming, Biologische varkenshouders, ministerie van LNV, Vee en Logistiek, Topigs Norsvin, en Josine Gelauf vanuit de KNMvD.

Door drs. Josine Gelauf, KNMvD-afgevaardigde bij Boars on the way

 

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen