Nieuwe Europese regels over diergeneesmiddelen

Vandaag, 28 januari, treedt de nieuwe Europese diergeneesmiddelenverordening (2019/6) in werking. Vanaf nu gaan ook in Nederland andere regels gelden voor het gebruik van diergeneesmiddelen. Omdat de Europese verordening leidend is, heeft het ministerie van LNV de huidige nationale regelgeving hierop aangepast.

Wat er precies verandert en welke gevolgen dat heeft voor het werk van dierenartsen, daarover informeren we je de komende periode regelmatig. Dit doen we aan de hand van nieuwsbrieven die het ministerie van LNV opstelt, met daarin de belangrijkste wijzigingen in de wetgeving. De eerste twee zijn inmiddels gepubliceerd:

 • Het diergeneeskundig voorschrift
  De nieuwe Verordening stelt eisen aan het diergeneeskundig voorschrift dat eerder in Nederland bekend stond als ‘het recept’ van de dierenarts. Het diergeneeskundig voorschrift uit de Verordening (artikel 105 verordening) vervangt de eisen die in de oude regelgeving werden gesteld aan het recept.
 • Het voorschrijven van antimicrobiele middelen
  Voor het voorschrijven en toepassen van antimicrobiële middelen zijn extra eisen gesteld t.o.v. de algemene eisen aan voorschrijven en toepassen van diergeneesmiddelen. Dit omdat resistentievorming van antimicrobiële middelen een risico is voor de volksgezondheid en diergezondheid.
 • De grensdierenarts (volgt)
 • De cascade (volgt)
 • De kanalisatie (volgt)
 • Internethandel (volgt)
 • Kleinhandel en groothandel (volgt)

Houd deze website (dossier Diergeneesmiddelen) en onze social media kanalen in de gaten voor de laatste informatie.

Vragen?

Heb je vragen over de nieuwe diergeneesmiddelenverordening? Neem gerust contact met ons op via info@knmvd.nl.

Lees ook:
Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen