Op je kop in de prullenbak

Begin mei lag ik met m’n snufferd op een paar honderdduizend ontbijttafels. Een gek idee. De Telegraaf had een hele bijlage gewijd aan het thema gezonde huisdieren, met een foto van mij op de voorkant. Tjerk en ik waren geïnterviewd voor het voorwoord. Op de Voorjaarsdagen, voor de ‘couleur locale’, waarvan helaas geen kond werd gedaan. De hele procedure was wel wat omslachtig op gang gekomen, met vele telefoontjes en e-mails van de projectleider van de themabijlage en een interviewer die uiteindelijk toch niet zo heel erg goed in de materie ingewerkt was en de hoofdlijnen zo ver uit het oog verloor dat we bijna de vaccinatieschema’s voor pups en kittens moesten opdreunen.

Ik was twee avonden onderweg voor een ‘fotoshoot’ met onze hond (“Oh ja, dat is leuk, als je zelf een huisdier hebt, wil je daarmee op de foto?”), bruut beëindigd door onze hond die in de vieze sloot sprong. Best aardige foto’s zijn het geworden, in de avondzon met een weitje schapen op de achtergrond. Alhoewel er van de schapen wel één weg-gefotoshopt moest worden, want die stond op z’n voorknieën te grazen. De Telegraaflezer zal er geen rotkreupel in herkennen, maar om de voorzitter daar nou mee op de foto te zetten leek me een slecht idee. Uiteindelijk besloot de projectgroep, die zich twee vergaderingen over dit rijke fotomateriaal boog, dat er toch gewoon een portret van mij op de voorkant moest. Ook prima.

Daarna was het wel een beetje spannend, want aan welk blad hadden wij eigenlijk onze medewerking verleend en hoe zorgvuldig waren de andere stukken geschreven? Daar heb je geen vat op. Maar al met al, toen het eenmaal uitkwam, konden we er tevreden over zijn. De KNMvD werd genoemd op de voorkant, de quote was goed gekozen: “Een dier is geen speelgoed maar een levend wezen.” En de advertentieteksten waren als zodanig duidelijk herkenbaar. Wij hebben in het voorwoord iets kunnen zeggen over “bezint eer ge begint” aan een huisdier, gezonde voeding, problemen door obesitas, vaccinaties, verzekering en chippen.
Ik ben natuurlijk een dag later in vele (duizenden?) kattenbakken beland. Ik hoop echter van harte dat de boodschap een beetje is blijven hangen bij de lezers. De dierenarts heeft een terecht prominente plek gekregen in deze bijlage.

De bijlage digitaal:

Welzijn voor mens en dier

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen