Opinie-artikel De Volkskrant over veterinaire antibiotica

“Antibiotica voor dieren gaan in de ban, als een motie van de Groenen deze week wordt aangenomen in het Europees Parlement. Dit zal het dierenwelzijn ernstig schaden, en onnodig, omdat het huidige, verstandige beleid antibiotica bij dieren al sterk inperkt”, aldus de intro bij een opinie-artikel dat vandaag in De Volkskrant verscheen.

Geschreven door Els Broens, veterinair microbioloog van de Universiteit Utrecht, en mede-ondertekend door een keur aan collega’s uit de (ook humane) wetenschap.

“Dieren worden soms ziek, net als mensen. Blaasontsteking, longontsteking, oorontsteking, vervelende infecties waarvan het dier veel last kan hebben. Soms zijn medicijnen nodig, bijvoorbeeld antibiotica als het een bacteriële infectie betreft. Maar net als bij mensen gaat de infectie niet altijd over bij de eerste kuur. Dat kan komen door resistente bacteriën en de dierenarts moet dan een ander type antibiotica voorschrijven om de infectie te kunnen behandelen. Op dit moment zijn die andere types antibiotica nog beschikbaar voor dieren. De vraag is of dat zo blijft.”

Lees zeker het volledige artikel.

Motie

Later deze week stemt het Europees Parlement over een motie die voor de diergeneeskundige zorg onmisbare antibiotica wil voorbehouden voor humane toepassing. In een open brief, ondertekend door 8000 organisaties waaronder de KNMvD, riep onze koepelorganisatie FVE de Europarlementariërs op om tegen deze motie te stemmen.

 

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen