Oude EU-dierenpaspoorten

Vanaf 29 december 2014 zijn de nieuwe EU-dierenpaspoorten in gebruik. Vanaf deze datum mogen alleen deze EU-dierenpaspoorten als geldig identificatiedocument/reisdocument afgegeven worden door dierenartsen. We zien echter nog wel eens oude paspoorten langs komen, mag dit eigenlijk wel?

Mag het oude paspoort nog gebruikt worden?

Mits het dier voor 29 december 2014 geïdentificeerd was én dit correct in het oude paspoort vermeld staat, mag deze nog gebruikt worden als geldig reisdocument. Alle oude paspoorten zonder identificatie zijn niet geldig en mogen niet als reisdocument gebruikt worden.

Oude paspoort als vaccinatieboekje? EU-kenmerken eruit!

Het oude paspoort mag nog als vaccinatieboekje gebruikt worden, bijvoorbeeld als de identificatie er niet in staat of als de eigenaar niet met zijn dier reist. U wordt geadviseerd bij uitgifte van een dergelijk paspoort er zorg voor te dragen dat de EU-kenmerken niet meer zichtbaar zijn.
Bij voorkeur worden deze definitief verwijderd door de sterren en tekst (‘Europese Unie en ‘Paspoort voor gezelschapsdieren/Pett passport’) op de kaft eraf te knippen, maar afplakken mag ook. Verder is het wenselijk dat in het paspoort vermeld wordt dat het document niet geschikt is voor reizen naar het buitenland, bijvoorbeeld op de binnenkant van de kaft.

Hoe moet het EU-dierenpaspoort eruit zien?

De Europese wetgeving (Uitvoeringsverordening (EU) 577/2013) beschrijft dat de code op Europese dierenpaspoorten moeten beginnen met de 3-cijferige landencode gevolgd door een unieke code. In Nederland is besloten dat op de Nederlandse EU-dierenpaspoorten de 3-cijferige landencode gevolgd wordt door ‘NL’, zodat duidelijk is dat het om Nederlandse paspoorten gaat. Tevens is destijds gekozen dat NL gevolgd wordt door een hoofdletter die staat voor de leverancier van de EU-dierenpaspoorten. Voor Nederlandse EU-dierenpaspoorten wordt de code dus als volgt: 528-NL-K00000 (‘K’ staat in dit geval voor KNMvD).

Hoe ziet een oud paspoort eruit?

Wanneer bij een Nederlands EU-dierenpaspoort de landenletters vooraan staan of er geen letters in de code staan, is het niet een EU-dierenpaspoort die voldoet aan de huidige norm en mag deze dus niet uitgegeven zijn na 29 december 2014. Voor andere EU-landen geldt dit niet perse en is alleen verplicht dat het paspoortnummer begint met de 3-cijferige landencode gevolgd door een unieke code, afgezien van mogelijke landelijke regels die zijn opgesteld.

Wist u dat:

  • De KNMvD EU-dierenpaspoorten en vaccinatieboekjes verkoopt?
  • Een deel van opbrengst van de EU-dierenpaspoorten naar het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) gaat?
  • U gratis gebruik kunt maken van de veterinaire-helpdesk met vragen over paspoorten, I&R of illegale hondenhandel, als u lid bent of EU-dierenpaspoorten bij de KNMvD besteld?

Nieuwe paspoorten in de maak!

Binnenkort verschijnen er nieuwe paspoorten. Bij de nieuwste versie staat voorin het paspoort vermeld dat er met de aanschaf van dit paspoort een bijdrage wordt geleverd aan het LICG. Bij bestelling van de paspoorten wordt ook LICG flyermateriaal geleverd. Die zijn er in A6 formaat en op visitekaartjesformaat zodat die bij het paspoort in gestoken kan worden.

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen