Röntgenapparatuur: vanaf juni controle

Begin 2018 is de Nederlandse regelgeving op het gebied van stralingsbescherming in belangrijke mate vervangen (zie ook Tijdschrift voor Diergeneeskunde van Mei 2018, Röntgendiagnostiek
in de paardenpraktijk door Tamara van den Brink en Wouter Leenders).

Mede door inspanningen van de KNMvD is het met de huidige wetgeving niet meer toegestaan dat anderen dan dierenartsen röntgenfoto’s mogen maken. Het is namelijk verboden om röntgenfoto’s te maken als je niet een relevante nascholing hebt gevolgd en als er geen coördinerend stralingsdeskundige niveau 5 aanwezig is.

Al eerder hebben we bericht over een nieuwe wijziging, namelijk dat de meldingen van röntgentoestellen, omgezet moet worden in een registratie of een vergunning. Er geldt een overgangstermijn tot 6 februari 2020. Dit lijkt nog ver weg, maar hou er rekening mee dat de procedure van aanvragen tot verkrijgen van de registratie of vergunning best wat tijd in beslag kan nemen. Link vergunningaanvraag / procedure ANVS

Een aantal praktijken waren voor deze wijziging al in bezit van een vergunning, voor hen verandert er niets. Echter die praktijken waarbij alleen een melding verplicht was, zullen nu in actie moeten komen.

De ANVS heeft aangekondigd (zie brief) om vanaf juni 2019 te gaan starten met een inspectieproject. Er zullen 2 soorten inspecties worden uitgevoerd: digitale inspecties en bedrijfsbezoeken. Het is verplicht om aan deze inspecties mee te werken.

Conny van Meurs
Conny van Meurs
Beleidsmedewerker/dierenarts

dierenarts

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen