Samen sterk: inzameling medische hulp- en beschermingsmiddelen voor humane zorg

In tijden van crisis is samenwerking hard nodig. Veel dierenartsen zijn bereid om tekorten aan medische hulp- en beschermingsmiddelen in de humane zorg aan te vullen met spullen uit de veterinaire praktijk. De KNMvD coördineert deze samenwerking graag en heeft voor dit doel contact met verschillende partijen in de zorgsector. Hieronder lees je hoe je een  bijdrage kunt leveren.

Heb je nog niet gedoneerd, bijvoorbeeld omdat het je niet lukt om naar een lokale hulpverlener te gaan? Geef dan op deze website aan wat en hoeveel je beschikbaar hebt.  Van hieruit kan de KNMvD met de regionale inzamelpunten contact leggen en doorgeven wat er beschikbaar is.

Mondkapjes

Het centrale inkoopteam corona hanteert voor de landelijke inzameling het volgende:

o             Er is geen voorfinanciering mogelijk;

o             Er is geen behoefte aan FFP1 (chirurgische) maskers;

o             Alleen acceptatie van certificering FFP2, FFP3 en N95; KN95 maskers worden niet geaccepteerd;

o             Partijen t/m 1000 stuks worden niet in behandeling genomen.

Voor overige zorgverleners worden ook mondkapjes met een mindere bescherming geaccepteerd.
Het advies is dan ook om deze aan de lokale hulpverleners te geven, zoals huisartsen, thuiszorginstanties en verpleeghuizen.

Steriele swabs

Er is ook een oproep binnen gekomen vanuit het team UMCG voor het inzamelen van eSwabs voor nasopharyngeal swab met UTM medium of Amies medium, of eventueel andere swabs. Mocht je die beschikbaar hebben, dan kun je dit doorgeven aan Conny van Meurs van de KNMvD.

Beademingsapparatuur

Vooralsnog hebben ziekenhuizen voldoende beademingsapparatuur, dus er zal niet direct een beroep gedaan worden op de apparaten die in de dierenartsenpraktijken staan. Maar het is wel  handig om alvast inzicht te hebben in de mogelijkheden.

Dus het verzoek aan iedereen die (tijdelijk) een apparaat kan missen – met ventilatiecapaciteit van minimaal 1500 ml –  is om dit door te geven aan: beademingsapparatuur-voor-corona@ziggo.nl met vermelding van:

  • Naam praktijk;
  • Adres praktijk
  • Telefoonnummer praktijk
  • 1e persoon verantwoordelijke (aanspreekpunt) voor beademingsapparaat inclusief mobiel nummer
  • Type beademingsapparaat (Ventilator)
  • Inclusief anesthesie-apparaat (welk type)
  • Ventilatiecapaciteit (bv 1500,  2000 of 3000 ml)
  • Inspiratoire/Expiratoire druk: inspiratoir 75-100 cm H2O en expiratoir minimaal 30 cm H2O

Dierenarts Paco Ooms zal deze lijst voor ons bijhouden.Er wordt gekeken of er een platform ingericht kan worden waarop dierenartsen kunnen aangeven wat ze beschikbaar hebben. Dit laat nog even op zich wachten, dus tot die tijd kunnen jullie je hier aanmelden.

 

Volg de laatste ontwikkelingen

Op onze dossierpagina Corona COVID-19 informeren wij je over de recente nieuwsberichten, downloads en handige links. Neem contact met ons op indien je vragen hebt.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen