Studenten-uitzendbureau vult gat in markt

Uitzendbureau StudentVet zet studenten diergeneeskunde aan het werk bij dierenartsenpraktijken. Daarmee speelt het bureau enerzijds in op de groeiende vraag naar veterinair kundige medewerkers, en biedt het anderzijds diergeneeskundestudenten de mogelijkheid om ervaring op te doen.

“In 2016 zijn we voorzichtig begonnen met het verkennen van de mogelijkheden voor een uitzendbureau dat zich richt op het leveren van diergeneeskundestudenten aan dierenartsenpraktijken. Dit jaar is de vaart er goed ingekomen. Zowel dierenartsen als studenten weten ons steeds vaker te vinden”, zegt Melissa Sparreboom. Samen met haar collega Sjanne Meinders runt ze uitzendbureau StudentVet. Sparreboom is daarnaast bezig met de laatste fase van haar studie diergeneeskunde. Meinders werkt als gezelschapsdierenarts in Den Haag. Bij de start van het uitzendbureau waren er nog twee initiatiefnemers, maar zij hebben zich inmiddels teruggetrokken. “Het idee voor een veterinair uitzendbureau ontstond bijna twee jaar geleden bij het keuzevak Communicatie en Marketing”, vertelt Meinders. “We hebben het verder uitgewerkt en onder meer gepresenteerd op het Nationaal Veterinair Congres.” Volgens Meinders en Sparreboom zijn er een aantal ontwikkelingen die maken dat de tijd rijp is voor hun initiatief. “Er is sprake van een groeiend tekort aan praktiserende dierenartsen. Dat komt onder meer door vergrijzing en feminisering. Met het inzetten van diergeneeskundestudenten krijgen dierenartsen de beschikking over extra arbeidskrachten met veterinaire kennis”, stelt Sparreboom. Volgens haar zijn er in een dierenartsenpraktijk volop veterinaire werkzaamheden die niet de bevoegdheid van een dierenarts vereisen. “Denk bijvoorbeeld aan het ondersteunen van de dierenarts bij het fixeren van dieren of het assisteren tijdens OK’s. Of hulp bij schoonmaak- en baliewerkzaamheden. Er zijn veel praktijken die de hulp van een veterinair geschoolde praktijkondersteuner goed kunnen gebruiken. ”Een voordeel van het in dienst nemen van een diergeneeskundestudent is dat er daarmee ook kennis de praktijk binnenkomt. “Veterinaire ontwikkelingen gaan soms snel. Studenten diergeneeskunde beschikken over actuele veterinaire kennis en kunnen ervoor zorgen dat een dierenartsenpraktijk volgens de jongste inzichten handelt. ”Ook de groeiende klantgerichtheid van dierenartsenpraktijken brengt met zich mee dat de behoefte aan veterinaire hulpkrachten toeneemt. “Denk aan de steeds ruimere openingstijden en aan-huis-service. Studenten zijn flexibel en kunnen voor vele klussen op elk tijdstip worden ingezet.”

Studenten

Een groot pluspunt voor diergeneeskundestudenten die aan de slag gaan bij een dierenartsenpraktijk is dat ze ervaring opdoen in hun toekomstige werkomgeving. “Lang niet alle studenten hebben als onderdeel van hun studie al eens meegelopen in een dierenartsenpraktijk. Door via StudentVet een baan te verwerven, kunnen studenten ervaren hoe het er in een praktijk aan toe gaat. Dat is een goede manier om zich te oriënteren op een toekomstige loopbaan”, zegt Sparreboom. Meinders vult aan: “Naast een leuke en betaalde bijbaan, kunnen studenten op deze manier werken aan een veterinair netwerk. Toen ik zelf afstudeerde, merkte ik dat ik onvoldoende op de hoogte was van de veterinaire arbeidsmarkt. Daar moet je al als student in thuisraken. Bijvoorbeeld weten hoe dierenartsen werken als ze nieuwe collega’s zoeken en weten wat bekende praktijken zijn. ”De initiatiefnemers van StudentVet verwachten dat het tewerkstellen van diergeneeskundestudenten bij dierenartsenpraktijken ook zal leiden tot toekomstige werkrelaties. “Praktijkeigenaren die diergeneeskundestudenten aan het werk hebben, hebben daarmee zicht op de nieuwe generatie dierenartsen. En ze kunnen beoordelen of een student geschikt is om over een paar jaar als dierenarts in hun praktijk te komen werken. Omgekeerd kunnen studenten van binnenuit beoordelen of ze werken in een praktijk waar ze ook als dierenarts zouden willen werken.”

Volgens Sparreboom en Meinders kan de werkervaring die diergeneeskundestudenten opdoen via StudentVet helpen om een realistisch beeld te krijgen van een toekomstige baan als dierenarts. “Dat kan helpen bij het voorkomen van toekomstige stress en burn-out gerelateerde klachten.”

Straks ook landbouwhuisdieren

StudentVet heeft inmiddels 24 diergeneeskundestudenten aan het werk bij een verwijskliniek waar studenten 24/7 worden ingezet. Dat zijn allemaal studenten die gekozen hebben voor de masterrichting gezelschapsdieren. Sparreboom en Meinders willen hun werkveld de komende tijd verbreden met meerdere dierenartspraktijken voor zowel gezelschapsdieren, landbouwhuisdieren als paarden. En als de vraag naar diergeneeskundestudenten toeneemt gaat StudentVet ook studenten uit de bachelorfase aan een baantje bij een dierenartsenpraktijk helpen.

Het uitzendbureau werkt landelijk. “We zijn weliswaar gevestigd in Utrecht nabij de faculteit Diergeneeskunde, maar er zijn veel studenten die afkomstig zijn uit andere delen van Nederland. Het zou bijvoorbeeld heel goed kunnen dat een diergeneeskundestudent uit Friesland in het weekend een bijbaan wil in de buurt van zijn of haar ouderlijk huis.”

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen