Teamdierenarts van de Olympische paarden

Voormalig KNMvD-penningmeester Leendert Jan Hofland legde begin dit jaar zijn functie in het bestuur neer om aan de slag te gaan als teamveterinair van de Nederlandse Eventingpaarden. Een functie waarbij hij in dit eerste jaar al voor de uitdaging stond met een team naar Tryon af te reizen voor de Wereld Ruiterspelen.

Ik ben Saskia, dierenarts. Tien jaar geleden ben ik afgestudeerd en ik werk sindsdien in een gemengde praktijk. Een leuke job, maar wil ik dit tot mijn pensioen doen? In deze rubriek doe ik verslag van mijn gesprekken met dierenartsen met een andere carrière. Wat doen ze precies, wat is leuk aan hun werk en wat niet en hoe zijn ze hier terechtgekomen? Mijn voorland? Wie weet …

Een editie die vooral in opspraak kwam door de organisatie en de ongunstige weersomstandigheden. Voor Hofland een goede uitdaging om ‘zijn’ team te begeleiden naar de best mogelijke resultaten in deze door hem geliefde tak van paardensport. Al tien jaar was Leendert Jan Hofland de dierenarts van enkele eventingpaarden uit de Nederlandse Eventing-top. “Ze vroegen begin 2017 al een keer of ik interesse had in de functie van teamveterinair, maar toen was ik nog druk met besturen in de KNMvD. Ik heb toen dus nee gezegd. Maar begin 2018 vroegen ze het nog een keer. Toen dacht ik: nou moest ik het maar doen. Het is altijd mijn ambitie geweest. Daarnaast is het een eer als je hiervoor gevraagd wordt. Dat trok me over de streep.”

Van genezen naar optimalisatie

Volgens Hofland is het grootste verschil tussen de normale paardengeneeskunde en de functie (team)veterinair in de topsport vooral het verleggen van de focus van genezing naar optimalisatie van de gezondheid. “Vanuit de gangbare paardengeneeskunde redeneer je vooral vanuit het zieke dier. Als teamveterinair redeneer je vanuit het gezonde dier en niet ziek zijn is een randvoorwaarde.” Hofland legt uit: “Je hebt optimale gezondheid, suboptimale gezondheid, ziekte en dood. Als paardendierenarts probeer je dat zieke dier weer gezond te krijgen. Als veterinair in de topsport schuiven we van het suboptimale naar het optimale. Alleen hebben we daar de ziektekunde ongelofelijk hard bij nodig. Het is voor ons namelijk een goede indicator.”

Veelzijdige sport

Volgens Leendert Jan bestaat een eventingwedstrijd niet uit drie, maar uit vijf onderdelen, waarbij de keuringen van de paarden ook een belangrijk element zijn. “Je hebt de ingangs-keuring. Dan de dressuur, de cross, weer een keuring en daarna het springen. Wat betreft de sport moet je de krachten verdelen over drie onderdelen. En alle drie die onderdelen zijn een beetje met elkaar in tegenspraak. Het conditioneren voor de cross leidt tot uithoudingsvermogen maar meestal ook tot krachtverlies en dat is in de dressuur weer lastig. Bij het springen zijn ze na de eerste twee onderdelen vaak moe. Dus je moet een paard hebben dat heel graag wil en dat tegelijk heel voorzichtig is.”

Communicatie met paard en ruiter

Een belangrijk onderdeel in de eventing is de veterinaire keuring voor en tijdens de wedstrijd. Door goed monitoren in training en wedstrijd probeert Leendert Jan de paarden zo optimaal mogelijk de wedstrijden door te krijgen. “De paarden van de ruiters die ik intensief begeleid, controleer ik vaak. Omdat we veel veterinair onderzoek doen, kunnen we veel zeggen over de conditie en gezondheid. We praten als het ware anders met het paard dan de ruiter. Als de ruiter en de dierenarts dezelfde taal spreken dan is dat ideaal. Ik zie veel paarden na een wedstrijd voor controle. Dan weet ik of de volgende wedstrijd haalbaar is ja of nee en wat ik ervoor moet doen om het paard optimaal te laten presteren. We hebben, als dierenarts in de topsport, een cruciale rol in het aanzien van de sport en het welzijn van het paard. Dat gaat eigenlijk altijd gelijk met elkaar op. Een gezond paard heeft meer kans de wedstrijd goed te lopen.”

Observeren en overleggen

Teamveterinair is een goede beschrijving van de functie. Het belang van een goed team en een goede samenwerking is in de topsport cruciaal. Zo blijkt ook tijdens de cross in Boekelo, waar Leendert Jan het Nederlandse team ondersteunt. “Je ziet me in de finish weinig doen, anders dan heel goed kijken. Dat vind ik belangrijker dan het paard te koelen of de beschermers af te halen. Daar hebben ze grooms voor. Ik wil wel helpen, maar ik ben er om te kijken hoe dat paard finisht.” Ook tijdens de cross observeert Hofland de paarden. “Als ik kan, kijk ik de hele cross mee op het scherm. Ik ben nieuwsgierig naar de sport, maar ik wil ook kijken wat er gebeurt. Als een paard niet lekker door het parcours gaat, dan kan ik dat aangeven en in gesprek gaan met ruiter. Ik moet goed kijken, de ruiter moet goed voelen. Samen pikken we de signalen op.”

Hoewel het een drukke baan is, die veel tijd vergt van Leendert Jan, heeft hij zeker geen spijt van zijn keuze ja te zeggen tegen zijn huidige functie. “Het is druk, maar als ik met die paarden bezig ben, dan is dat het mooiste wat er is.”

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen