Verslag bijeenkomst KNMvD-commissie jonge honden 21 mei 2019

Jonge honden

Verslag bijeenkomst KNMvD-commissie jonge honden 21 mei 2019

Verplaats je in de positie van een consument. Je wilt een hond, maar hoe kies je die? Kies je

  1. een hond met stamboom, met de overtuiging dat de fokker weet wat er binnen het ras speelt en zijn maatregelen heeft genomen. Je zoekt via de rasvereniging een fokker, moet op audiëntie en daarna wachten tot er een pup beschikbaar is.
  2. een hond met een verleden: een hond uit een Nederlands asiel of een voormalig zwerfhond uit het buitenland. Je wilt het beste voor een dieren nood!
  3. een hond die je meteen kan ophalen. Je gaat naar Marktplaats en zoekt een leuke pup voor een redelijk prijs, zonder wachtlijst.

Wij, dierenartsen, willen consumenten beschermen tegen ongezonde honden en honden beschermen tegen slechte mensen, maar wat adviseer je een consument? Hoe vindt je in 2019 een gezonde hond? Weet jij het nog? In de twee maanden voor deze bijeenkomst:

  • werd Brucella Canis werd geconstateerd bij een Nederlandse fokker met 70 honden. Vierentwintig honden werden geëuthanaseerd. Hoeveel besmette pups er deze fokker zijn gefokt, en nu in Nederland rondlopen, is onbekend.
  • besteedde televisieprogramma Kassa aandacht aan erfelijke epilepsie bij St Bernards.
  • nam minister Schouten maatregelen tegen de fok van brachycephalen in Nederland. De Nederlandse fokker moet een langneuzige Franse Bulldog en mopshond gaan fokken. Consumenten kunnen een Franse Bulldog nog wel in het buitenland kopen.

De KNMvD wil de dierenarts positioneren als adviseur van de consument, hondenfokker en -importeur. We kunnen de wereld niet veranderen, wel verbeteren. De commissie jonge honden (25 deelnemers) bereidt? deze plannen voor:

Buitenlandse zwerfhonden

Margit Bossard bespreekt de problemen bij buitenlandse zwerfhonden en plannen om die te tackelen. Marleen Kannekens (VMDC) schrijft aan een praktische handleiding voor niet-endemische ziekten. Naast deze ziekten maken we ons zorgen over gedragsproblemen. Margit wil aansluiting zoeken bij de stichtingen die de honden naar Nederland brengen en deze helpen bij het beheersbaar maken van problemen.

Honden uit de fok met winstoogmerk

Mijntje de Beer presenteert plannen voor honden uit de broodfok. Hierbij denken we vaak aan honden uit Oost-Europa, waar we in Europees verband (FECAVA) mogelijk maatregelen tegen kunnen nemen. Maar ook in Nederland hebben we grote fokkers. Hoeveel zijn dat er, hoe is het gesteld met ” hun product”, welke ondersteuning hebben zij nodig?

Rashonden

Else den Boer (ECGG) vertelt over Petscan (130 deelnemende dierenartspraktijken) en over het vinden van de optimale fokcombinaties op basis van DNA onderzoek, wat echt geen toekomstmuziek is, maar nu al heel goed toepasbaar

Dierenbescherming

Piko Fieggen, van de Dierenbescherming, geeft aan dat hij blij verrast is van de plannen. De KNMvD en Dierenbescherming zijn met dezelfde dingen bezig. Niet activistisch, maar zoeken naar haalbare en gedragen oplossingen.

Tjerk Bosje sluit de avond af. Als je de problemen rond jonge honden wilt oplossen, kan je je activistisch opstellen, of bijvoorbeeld de negatieve boodschap overbrengen wat er mis gaat. De KNMvD staat voor een meer pragmatische en met cijfers onderbouwde aanpak. De meeste mensen willen goed doen, ze willen best veranderen als je ze positief benaderd, ze schoolt en helpt bij veranderen.

Meedoen in de commissie jonge honden (vooral de commissie rashonden kan hulp gebruiken)? Mail gezelschapsdieren@knmvd.nl

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen