Vraag van de maand – Wat hoort waar in het Europees Dierenpaspoort?

Wekelijks krijgen we veel vragen binnen over het Europees Dierenpaspoort. In deze vraag van de maand daarom onder andere meer over de juiste wijze van invullen.

Wat moet gelamineerd?

In het paspoort zijn twee plekken die na invullen gelamineerd moeten worden. Het gaat om de pagina ‘III. Merking van het dier’, met hierop onder andere het chipnummer, datum van inbrengen en de plaats van de chip. Is deze pagina niet correct ingevuld, dan moet voor het betreffende dier een nieuw paspoort worden aangemaakt. Ook op de pagina ‘V. Rabiësvaccinatie’ is het lamineren van de Rabiësvaccinatie met daarbij de datum en geldigheidsduur verplicht. Zijn deze pagina’s niet gelamineerd, dan kan het paspoort niet gebruikt worden als reisdocument.

Waar te bestellen?

Via de website van de KNMvD kan je EU-paspoorten en lamineervellen bestellen. Met de aankoop van deze paspoorten lever je een bijdrage aan het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG). Op deze website staat ook voor de consument duidelijk omschreven wat een Europees Dierenpaspoort is en waar ze het voor nodig hebben. In de nieuwste paspoorten, die binnenkort verschijnen, zit ook een kaartje met informatie over het LICG.

Niet in orde?

Kloppen de gegevens in het paspoort van het dier niet? Dan is het niet mogelijk om over de gelamineerde delen heen correcties te doen. Het dier zal een nieuw paspoort moeten krijgen om deze als geldig reisdocument te kunnen gebruiken. Is een hond niet binnen de wettelijk vastgestelde termijn gechipt en geregistreerd, dan is de diereigenaar hiervoor aansprakelijk. Niet de dierenarts.

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen