Vraag van de week: hoe zit het met quarantaine en de verzuimverzekering?

De stroom berichten over COVID-19 houdt niet op en we hebben dagelijks te maken met nieuwe maatregelen of wijzigingen hierop. De KNMvD houdt graag het overzicht voor je, maar gezien de snelheid van de ontwikkelingen is het raadzaam om ook de sites van de Rijksoverheid en het RIVM in de gaten te houden.

Deze week staat de quarantaine of thuisisolatie en de verzuimverzekering centraal. Want wat te doen als een werknemer niet ziek is, maar toch niet kan komen omdat hij bijvoorbeeld vanwege luchtwegklachten thuis in isolatie moet? En hoe zit het met een collega die zonder klachten toch in quarantaine moet? Valt dat onder de dekking van de verzuimverzekering?

Mijn medewerker is (vermoedelijk) besmet met het coronavirus. Hij moet daarom in thuisisolatie, maar is niet te ziek om te werken.  Moet ik het loon doorbetalen of kan ik een beroep doen op mijn verzuimverzekering?

Als de medewerker niet ziek is, maar thuis in isolatie zit om besmetting van anderen te voorkomen, dan kun je geen beroep doen op de verzuimverzekering en moet je het loon doorbetalen. Zijn er taken die de medewerker thuis kan doen, dan is dat natuurlijk wel zo prettig voor jou als werkgever.

Een medewerker moet in thuisquarantaine. Valt dit onder de dekking van een verzuimverzekering?

Nee, niet als de medewerker zelf niet ziek is. De medewerker is dan vermoedelijk in direct contact geweest met een coronapatiënt of heeft een huisgenoot met koorts. Het loon zal dan doorbetaald moeten worden. Ook hier geldt: bekijk of de medewerker thuis werkzaamheden kan verrichten.

Een van mijn medewerkers zit in het buitenland en is daar in quarantaine geplaatst. Dekt mijn verzuimverzekering dit?

Zolang de medewerker niet ziek is, kan er geen beroep gedaan worden op de verzuimverzekering. Het loon zal doorbetaald moeten worden nu de medewerker op last van de lokale overheid in quarantaine geplaatst is.

Meer weten over arbeidsgerelateerde zaken en COVID-19?  Ga naar onze kennisbank (exclusief voor leden).

 

 

 

 

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen