Wat vinden leden van de KNMvD van de positieflijst?

In het najaar van 2020 hebben we onze leden gevraagd of zij vinden dat de KNMvD zich zou moeten inzetten voor de totstandkoming van de positieflijst – ook wel de Huisdier- en Hobbydierenlijst genoemd. Bijvoorbeeld  door het steunen van Stichting AAP, de Dierenbescherming en World Animal Protection in de lobby vóór de positieflijst. De overgrote meerderheid van de dierenartsen heeft laten weten voorstander te zijn van deze inzet.

In Nederland worden veel verschillende dieren als huisdier gehouden. Hoewel dat in veel gevallen prima gaat, kan niet ieder dier even makkelijk in gevangenschap worden gehouden. Sommige dieren zijn gewoonweg te gevaarlijk. En er zijn diersoorten die zulke specifieke behoeften hebben, dat het dierenwelzijn al snel in het geding komt als zij als huisdier worden gehouden.

De KNMvD is dan ook van mening dat niet alle dieren zomaar als huisdier gehouden kunnen worden. Daarom is het belangrijk dat er een lijst komt met diersoorten die via een wetenschappelijke methode zijn beoordeeld als geschikt om te houden. Er moet dan zeker beoordeeld worden op dierenwelzijn, dier- en volksgezondheid en veiligheid voor mens en dier. Hiermee steunen we de inspanningen van onder meer stichting AAP, de Dierenbescherming en World Animal Protection.

Uiteraard is deze lijst alleen niet voldoende om een goed niveau van dierenwelzijn en diergezondheid te garanderen. De KNMvD pleit er dan ook voor om de lijst te ondersteunen met wetenschappelijk onderbouwde voorschriften die aangeven hoe bepaalde diersoorten gehouden moeten worden en welke kennis en kunde de eigenaar nodig heeft.

Benieuwd naar het volledige KNMvD position paper? Ga naar het dossier of de download hieronder.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen