Zusterverenigingen: Pensioenleeftijd

Met pensioen? Dat is voor mij nog heel ver weg. De leeftijd waarop ik AOW krijg, staat nog niet vast. De AOW-leeftijd gaat nu in stappen naar 67 jaar en 3 maanden. En stijgt vanaf 2025 misschien nog verder.

Tekst – Carolien Buck

Als dierenarts bouw ik pensioen op bij de Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen (SPD). Daar is de pensioenleeftijd nog 65 jaar. Veel pensioenfondsen verhoogden de pensioenleeftijd naar 67 of 68 jaar. Dan start het pensioen ongeveer gelijk met de AOW-uitkering van de overheid.

Mijn pensioenfonds besprak in een paneldiscussie met dierenartsen het al dan niet verhogen van de pensioenleeftijd. Er zat een bont gezelschap: man, vrouw, twintigers, zestigers, in loondienst, zelfstandig, met een praktijk alleen voor katten, maar ook alleen voor paarden of melkvee en veel gemengde praktijken. Allemaal zijn ze het erover eens dat het beroep van dierenarts zwaar is. De dierenartsen ervaren vooral de onregelmatige diensten als belastend. De discussie zette mij aan het denken. Ik kan als jongere dierenarts in mijn loopbaanplanning nog rekening houden met een pensioenleeftijd van 68. Bijvoorbeeld door niet als practicus te eindigen.

Eerder met pensioen

Voor mijn collega dierenartsen die al wat ouder zijn, is het een geruststellende gedachte dat het bij SPD mogelijk blijft eerder met pensioen te gaan. Ook als de pensioenleeftijd 67 of 68 jaar wordt. En dat er geen pensioenaanspraken verloren gaan als de pensioenleeftijd hoger wordt. Gaat de pensioenleeftijd naar 67 jaar? Dan wordt het pensioen door de omrekening naar 67 jaar hoger. Het pensioenfonds rekent dan immers op een korter gebruik van het opgebouwde pensioen. Kies je ervoor om
eerder met pensioen te gaan? Dan rekent SPD dat pensioen op 67-jarige leeftijd weer terug naar de gewenste pensioenleeftijd. Niemand wordt er beter of slechter van: dierenartsen niet en het pensioenfonds niet. Sommige pensioenfondsen moeten de pensioenleeftijd verhogen. Anders is de pensioenopbouw ‘fiscaal bovenmatig’; het bedrag dat iemand elk jaar bij een pensioenfonds belastingvrij opzij mag leggen voor het pensioen is namelijk aan een wettelijk maximum gebonden. SPD komt bij een pensioenleeftijd van 65 jaar nog niet aan deze grens.

Bespreken

In het nieuwe jaar bespreken SPD en de deelnemersvereniging (DPD) de overwegingen die zij van de collega dierenartsen meekregen. Ik ben blij dat dierenartsen samen als beroepsgroep mee beslissen over zo’n besluit. Daarom ben ik als bestuurslid actief in de DPD. Heb je vragen of wensen over de pensioenleeftijd bij SPD? Neem gerust contact op met mij of met één van de andere bestuursleden van DPD.
We komen graag naar je toe.

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen