Landelijke chipplicht katten: langgekoesterde wens dierenartsen gaat in vervulling

Er komt een landelijke verplichting om katten te chippen en registreren. Hiermee gaat een langgekoesterde wens van dierenartsen in vervulling. De KNMvD lobbyt samen met dierenwelzijnsorganisaties al jaren voor invoering van een landelijke chipplicht voor katten. Minister Adema maakte de invoering van de chipplicht vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

In de kamerbrief schrijft de minister dat er jaarlijks zo’n 60.000 katten als vermist worden opgegeven en dat gemeenten jaarlijks zo’n 5 miljoen euro kwijt zijn aan opvangkosten voor deze dieren. Ook zegt hij dat loslopende katten voor overlast kunnen zorgen, en dus risico lopen op verdwaald te raken wat kan leiden tot welzijnsproblemen. De minister geeft in de brief aan dat het door een chipplicht ook gemakkelijker moet worden om eigenaren aan te spreken op hun zorgplicht voor hun huisdier.

Hij benoemd nog wel wat uitdagingen in de uitvoering van de chipplicht bij katten. Denk aan het financieren, opzetten en onderhouden van een registratiesysteem. Daarnaast zegt de minister te gaan onderzoeken wat de handhaafbaarheid van een chipplicht is.

Wanneer de chipplicht ingevoerd wordt, is nog niet bekend, de minister zegt de kamer voor de zomer nog te informeren over een procedure voor invoering. Uiteraard houdt de KNMvD leden van nieuwe ontwikkelingen op de hoogte.

 

 

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen