Nieuw certificaat noodslachting: wat is er anders?

De Verklaring voor Noodslachting wijzigt per januari 2021. Het nieuwe certificaat is daarom vanaf 1 januari te bestellen in de webshop van de KNMvD. De oude verklaringen zijn dan nog geldig en te gebruiken tot 1 juli 2021.

In dit nieuwsbericht lees je wat er precies anders is aan het nieuwe certificaat.

Houder van het dier
Wijzigingen in het gedeelte dat de eigenaar/houder van het dier invult:

 • Gegevens van het dier
  Oud: oornummer
  Nieuw: identificatienummer
 • Verklaring ten aanzien van het bovengenoemde dier:
  Nieuw: het kenteken van het gebruikte veevervoermiddelIs het kenteken nog niet bekend ten tijde van de noodslachting? Dan kan dit later op het certificaat vermeld worden. Het kenteken staat dan niet op het doordrukvel dat voor de dierenarts bestemd is. Dit is geen probleem zo lang het kenteken maar vermeld staat op het certificaat dat met het dier meegaat naar het slachthuis.
  Als dierenarts ben je niet verantwoordelijk voor de juistheid van dit deel van het certificaat.

Officiële dierenarts
Wijzigingen in het gedeelte dat de dierenarts invult:

 • Gegevens van de dierenarts
  Nieuw: het CIBG-nummer
  Omdat de dierenarts in het geval van noodslachtingen op mag treden als officiële dierenarts, moet hij/zij zijn/haar CIBG nummer op het nieuwe certificaat noteren. Dit is het nummer waarmee je als dierenarts geregistreerd bent in Nederland. Je vindt je CIBG-nummer op de website van het diergeneeskunderegister.
 • Verklaring ten aanzien van het bovengenoemde dier
  Nieuw: Bijzonderheden aangaande het welzijn van het dierOnder punt 2 (klinisch onderzoek), kun je als dierenarts ook iets verklaren over bijzonderheden aangaande het welzijn van het dier. Het gaat hier om een vrij veld, waar je als dierenarts extra informatie kwijt kunt die volgens jou van belang kan zijn voor de keuring van het dier.

Heb je vragen over het nieuwe certificaat en wat dit precies betekent voor jou als dierenarts? Neem dan contact op met Joost van Herten.

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen