Kom in actie voor het behoud van veterinaire antibiotica!

In de week van 13 september zal er in het Europees Parlement gestemd worden over een motie die het gebruik van bepaalde antibiotica uitsluitend voor humaan gebruik wil reserveren. De motie is een vervolg op het voorstel (delegated act) voor de uitvoering van de EU-diergeneesmiddelenverordening. De KNMvD en haar zusterorganisaties steunen dit voorstel, maar verwerpen de motie. Want als deze motie erdoor komt, zou dit de diergezondheid, het dierenwelzijn én de volksgezondheid ernstig in gevaar brengen. Daar maken we ons dierenartsen terecht grote zorgen over. Daarom is de KNMvD samen met onze Europese koepelorganisatie Federation of Veterinarians of Europe, FVE, een lobby gestart om zoveel mogelijk organisaties in de dierhouderij te bewegen om zich hiertegen uit te spreken.

Open brief

Onderdeel van de lobby is een open brief waarmee Europarlementariërs worden opgeroepen om tegen de motie te stemmen. De KNMvD heeft deze brief actief verspreid onder verschillende Nederlandse stakeholders met het verzoek de actie te steunen. Daarnaast hebben we alle Nederlandse Europarlementariërs nogmaals persoonlijk benaderd. Zie ook de gerelateerde berichten hieronder. Onze zusterorganisaties in andere lidstaten voeren eveneens dergelijke acties uit.

Betuig je steun vóór 6 september a.s.

Ook jij kunt de actie steunen door namens je praktijk de motie te verwerpen. Dit doe je door het invullen en versturen van de open brief vóór 6 september a.s. Vraag ook zoveel mogelijk organisaties in je netwerk (veehouderijen, diervoederbedrijven, welzijnsorganisaties etc.) om mee te doen in het belang van de dier- en volksgezondheid. Zo maken we ons nationaal en internationaal sterk om belangrijke antibiotica voor de diergeneeskunde te behouden. Hoe meer handtekeningen we ophalen, hoe sterker we staan om de motie te verwerpen! Op 6 september gaat de brief naar het Europese Parlement.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met senior veterinair beleidsmedewerker Joost van Herten via e-mail  j.van.herten@knmvd.nl.

Gerelateerde artikelen:

 

https://www.knmvd.nl/stand-van-zaken-antibioticabeleid-in-de-veehouderij/

 

Europese strijd voor behoud antibiotica gaat door

 

Discussie in Europees Parlement over het reserveren van antibiotica voor humaan gebruik

 

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen