“Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd. Deze wijsheid is van Kierkegaard, een filosoof die graag het belang van persoonlijke keuzes en betrokkenheid benadrukte. Hoewel wij in tegenstelling tot dit jaar – waarin het woord verbinding centraal staat – geen speciaal thema hadden gekozen voor 2023, mag je achteraf wel zeggen dat verandering centraal stond.
Wij bevinden ons als beroepsgroep al enige tijd in een zogenaamde ‘liminale fase’: een periode waarin we weten hoe het was, maar nog niet hoe het wordt. Het onderzoeksrapport waarin bureau Berenschot stelt dat er onvoldoende regie is op kwaliteitsborging van de diergeneeskunde, stelt ons voor de grote uitdaging de KNMvD opnieuw uit te vinden. Een metamorfose waar we met veel leden, bestuurders en afgevaardigden enthousiast aan deelnemen. Maar het is ook een sprong in het diepe die met onzekerheid gepaard gaat, waarbij we erop moeten vertrouwen dat wij heus wel weer boven water zullen komen.” – Sophie Deleu, voorzitter KNMvD.
Wat gebeurde er nog meer in 2023? Bekijk de tijdlijn met links naar nog veel meer info.
“We kunnen er in de wereld niet meer omheen: we moeten duurzamer leven. Ook de diergeneeskunde zelf kan wel wat vergroening gebruiken. Hebben we bijvoorbeeld bij operaties nog wel zoveel weggooi-materiaal nodig? Zijn er alternatieve geneesmiddelen te gebruiken die misschien een kleinere impact op milieu en klimaat? Ook hebben we stappen te zetten als het gaat om het duurzaam inzetten van onze collega’s. Tijdens de KNMvD Najaarsdag in het Anatomiegebouw in Utrecht stoond daarom duurzaamheid centraal.”
“We vragen de politiek onder meer aandacht te hebben voor een toegankelijke veterinaire zorg. Zodat dierenartsen hun werk kunnen blijven doen om dieren gezond te houden. En we roepen op vraagstukken op het gebied van de gezondheid van mensen, dieren en milieu vanuit One Health te benaderen. Want een optimale gezondheidszorg voor dieren is óók goed voor mens en natuur.”
In 2023 verscheen het Tijdschrift voor Diergeneeskunde 11 keer op de mat van leden en abonnees. Met thema’s als beroepsethiek, kwaliteit, spoedzorg, zoönosen, duurzaamheid en een studentenspecial. Het TvD is ook online te lezen op knmvd.nl.
‘Mentale gezondheid’ – wat is dat eigenlijk? De WHO definieert mentale gezondheid als “een staat van welzijn waarin een individu zijn of haar eigen potentieel realiseert, kan omgaan met de normale spanningen van het leven, productief en vruchtbaar kan werken en instaat is een bijdrage te leveren aan haar of zijn omgeving.” Juist die bijdrage aan je omgeving zorgt voor voldoening in het werk – wat zeker ook geldt voor dierenartsen. Het zou niet nodig moeten zijn dat dierenartsen het vak verlaten. Niet als dat is om redenen die niets met de diergeneeskunde te maken hebben. Daarom heeft #TvD december het thema ‘De mentale gezondheid van de dierenarts’ met interviews, artikelen en verslagen van bijeenkomsten. Lees het TvD.
‘One Health’ is krijgt terecht veel aandacht in de diergeneeskunde. De gezondheid van mens en dier overlappen namelijk. Dat bleek duidelijk bij de Q-koortsuitbraak, maar ook bij de Coronacrisis. Ziekten van dieren kunnen overgaan op mensen en vice versa. Om hier aandacht aan te besteden plaatst het TvD al jaren de rubriek ‘Zoönosen gesignaleerd’ van het RIVM. Maar eigenlijk is ‘One Health’ nog breder, want ook de gezondheid van het milieu valt onder die noemer. Mensen en dieren blijven alleen gezond als hun leefomgeving stabiel blijft en tegelijk hebben mensen en dieren ten goede of ten kwade invloed op het milieu, bijvoorbeeld doordat medicijnresten in de omgeving terechtkomen. Daarom staat in #TvD november het thema ‘One Health en het milieu’ centraal, met interviews, artikelen en een fotoreportage. Lees het TvD.
De studentenspecial! Elk jaar in oktober schenkt het TvD extra aandacht aan studenten en pas begonnen jonge dierenartsen. Want de studenten van nu zijn de dierenartsen van de toekomst en zowel de maatschappij als de KNMvD zullen van ze afhankelijk zijn. Helaas was de overstap van het studeren naar het werkzame leven voor veel studenten pittig. Maar het onderwijs is daarop ingesprongen met meer aandacht voor de praktijk en dierenartsenpraktijken bieden steeds vaker begeleiding aan. De ontwikkelingen lijken dus een goede kant op te gaan! Lees er meer over in #TvD oktober – de studentenspecial. Lees het TvD.
Een goed begin schijnt het halve werk te zijn – dat blijkt ook bij dieren, want als jonge dieren een slechte start krijgen, bijvoorbeeld snel bij de moeder vandaan worden gehaald, ontstaan er later allerlei problemen. Soms moeten dieren zelfs vanwege gedragsproblemen worden geëuthanaseerd. We kunnen welzijnsproblemen voorkomen door maatregelen te nemen vroeg in het leven van dieren. Dat geldt niet alleen voor gezelschapsdieren, maar ook voor landbouwhuisdieren. Lees meer over de zorg voor jonge dieren in het TvD juli – dat staat helemaal in het teken van voortplanting en jonge dieren. Lees het TvD.
Mensen zijn gehecht aan hun dieren en hopen dan ook dat ze een lang leven beschoren is. Veel dieren bereiken als huisdier een hogere leeftijd dan ze in het wild behaald zouden hebben. Maar, zoals het voor mensen is, geldt het ook voor dieren: de ouderdom komt met gebreken. Ook dieren kunnen lijden aan ouderdomsziektes. Ze hebben bovendien andere eisen wat betreft voedsel en beweging. Ook de zorg die ze nodig hebben, verandert. Dus moeten dierenartsen op de hoogte zijn Het #TvD juli is gewijd aan de zorg voor het oudere dier. Van farmacokinetiek bij oudere dieren, tot ouderdomsziekten bij katten, tot de opvang van bejaarde paarden. Lees het TvD.
Het Nederlands Veterinair Tuchtcollege (VTC), dat in 1993 door de overheid is opgezet, heeft als doel de kwaliteit van de diergeneeskunde hoog te houden met oog op dierenwelzijn en voedselveiligheid. Uit onderzoek is echter gebleken dat het VTC veel vaker wordt gebruikt als klachtenbank door de consument die zijn gram bij de dierenarts probeert te halen. Dat was niet het oorspronkelijke doel van het Tuchtrecht. Ook het recente rapport van Berenschot stelt dat het Tuchtrecht opnieuw een educatieve rol zou moeten spelen. In het #TvD juni besteden we aandacht aan het Veterinair Tuchtrecht. Niet alleen gaat het over de opzet en uitvoering van het Tuchtrecht, maar ook om wat het doet met dierenartsen. Lees het TvD.
Er verandert nogal wat in onze maatschappij ten aanzien van onze omgang met dieren. Tegelijk staan dierenartsen onder druk. Een goede aanleiding om het stelsel van diergezondheidszorg onder de loep te nemen. Dat is de basis voor twee recente rapporten. SEO Economisch Onderzoek bracht de arbeidsmarkt voor dierenartsen in kaart en bureau Berenschot keek naar de rol en de positie van de dierenarts. De KNMvD denkt dat de aanbevelingen uit deze twee rapporten grote impact zullen hebben op de positie van zowel de dierenarts als de KNMvD. Daarom besteedt het #TvD mei extra aandacht aan kwaliteit en nascholing. Wat gaat er op deze gebieden de komende jaren veranderen voor de dierenarts? Lees het TvD.
Hoe ziet de dierenartsenpraktijk van de toekomst eruit? De maatschappij is in beweging. Terwijl gezelschapsdiereneigenaren hun katten en honden steeds meer zien als lid van het gezin, groeit de druk voor landbouwhuisdieren om bijvoorbeeld de stikstofuitstoot te verminderen. Ondertussen spelen algoritmes en zelflerende programma’s (aangeduid als kunstmatige intelligentie) een steeds grotere rol, onder andere in het analyseren van data. Het TvD april is gewijd aan de dierenartsenpraktijk van de toekomst. Wat er ook verandert, dierenartsen met hun brede opleiding en praktische ervaring blijven hoe dan ook onmisbaar. Lees het TvD.
Iedereen die begint met werken, hoopt er op een gegeven moment ook mee te kunnen stoppen. Dan hoop je te kunnen leven van een goed pensioen. Maar als dat moment nog ver in de toekomst ligt, is het niet vanzelfsprekend je ermee bezig te houden. Toch is het belangrijk nu na te denken over je pensioen straks. Weet je bijvoorbeeld al wat het nieuwe pensioenstelsel voor jou gaat betekenen? In het #TvD maart lees je meer over het pensioen van dierenartsen en hoe je kunt zorgen voor een goede oude dag voorziening. Ook als je bijvoorbeeld werkt als freelancer! Lees het TvD.
Veruit de meeste mensen zorgen goed voor hun dieren. En bij verwaarlozing van dieren is er zonder uitzondering meer aan de hand. Het blijkt dat de gestegen kosten van onderhoud van mens en dier ertoe kunnen leiden dat diereigenaren hun rekeningen niet meer kunnen betalen of niet meer met hun dieren naar de dierenarts gaan. Het #TvD februari gaat dieper in op diergeneeskunde in tijden van economische crisis. Wat kun je doen bij verminderde zorg of problemen met betalen? Lees het TvD.
Je kunt aan dieren niet vragen of ze pijn hebben. Veel soorten die in de natuur bang moeten zijn voor roofdieren, laten het ook niet makkelijk zien. Dat betekent niet dat ze geen pijn hebben. Gelukkig zijn er steeds meer instrumenten om objectief het niveau van pijn bij dieren vast te stellen en op basis daarvan een behandeling te kiezen. Heel belangrijk, niet alleen voor het dierenwelzijn, maar ook voor een sneller herstel van een ziekte of verwonding. Het #TvD januari is gewijd aan pijnherkenning bij dieren –hoe laten katten, paarden, vissen en andere dieren zien dat ze pijn hebben? Lees het TvD.